StoryEditorOCM
Zdravljevrlo zabrinjavajuće

Zaboravili smo na koronu, no skeniranje tijela od glave do pete prije i poslije bolesti otkrilo zastrašujuću činjenicu!

Piše Vijesti sd
8. srpnja 2024. - 15:47

Mnogi su se na vlastitoj koži uvjerili koliko je dugi Covid podmukla bolest za koju ni nakon završetka pandemije ne postoji adekvatna terapija ni lijek. Iako postoji često mišljenje da su dugotrajni simptomi covida možda najčešće psihosomatski, nova studija potvrđuje suprotno.

Dugoročni utjecaj i prisutnost virusa SARS-CoV-2 u tijelu zapravo je skriven, tvrde istraživači sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu te stručnjaci CellSight Technologies i Kaiser Permanente South San Francisco Medical Centra. Naime, u studiji su, 24 pacijenta nakon oporavka od COVID-19 pozvana na skeniranje cijelog tijela, a snimak je pokazao kako njihova „unutrašnjost svijetli kao božićno drvce“ prenosi Science Alert.

Naime, radioaktivni lijek poznat kao "tragač" otkrio je abnormalnu aktivnost T stanica u moždanom deblu, leđnoj moždini, koštanoj srži, nosu, grlu, nekim limfnim čvorovima, srčanom i plućnom tkivu i crijevima, u usporedbi sa skeniranjem cijelog tijela prije pandemije covida.

Ovaj učinak bio je očit kod 18 ispitanika s dugotrajnim simptomima COVID-a te kod šestero sudionika koji su se potpuno oporavili od akutne faze korone.  

Aktivacija T stanica u nekim tkivima, kao što su leđna moždina i stijenke crijeva, bila je veća kod pacijenata koji su prijavili dugotrajne simptome COVID-a u usporedbi s onima koji su se potpuno oporavili od infekcije. Pacijenti s respiratornim problemima također su pokazali povećanu aktivnost koju je "tragač" primijetio u plućima i stijenkama plućnih arterija.

Međutim, čak i oni koji su se potpuno oporavili od COVID-19 i dalje su pokazivali promjene u aktivnosti T stanica u brojnim organima u usporedbi s kontrolama prije pandemije, u nekim slučajevima čak i dvije i pol godine nakon prve zaraze virusom.

"Kod nekih pojedinaca ova aktivnost traje godinama nakon početne pojave koronavirusa i može biti povezana sa sustavnim promjenama u imunološkoj aktivaciji kao i prisutnošću dugotrajnih COVID simptoma", zaključuju istraživači s UCSF-a. Ova studija sugerira da čak i klinički blaga covid infekcija može imati dugoročne posljedice na imunološku homeostazu temeljenu na tkivu i potencijalno rezultirati aktivnim virusnim rezervoarom u dubljim tkivima.

Istraživanje pokazuje da je dugotrajni COVID povezan s postojanošću virusa SARS-CoV-2 u tijelu i abnormalnom imunološkom aktivnošću. Dugotrajni COVID trenutno je definiran nizom neobjašnjivih simptoma koji se pojavljuju nakon infekcije SARS-Cov-2, koji traju mjesecima ili čak godinama, bez drugog poznatog uzroka.

Svi, osim jednog sudionika istraživanja primili su barem jedno cjepivo protiv korone, navode. 

Istraživanja pokazuju da bolesnici s dugotrajnim covidom mogu patiti od kroničnih srčanih problema, respiratornih problema, problema s kožom, bubrezima, jetrom, slezenom, crijevima, štitnjačom i jajnicima.

Jedno od objašnjenja za ovaj rašireni učinak uključuje aktivnost imunološkog sustava. Znanstvenici su otkrili da su biomarkeri upale i imunološke aktivacije često prisutni u krvi pacijenata nakon akutne faze virusne infekcije.

image

 

 

/Shutterstock

Autopsije COVID-a također pokazuju dokaze SARS-CoV-2 u cijelom tijelu, uključujući debelo crijevo, prsa, mišiće, živce i reproduktivni trakt. U nekim slučajevima ostaci virusa pojavili su se u mozgu preminulog pacijenta 230 dana nakon pojave prvih simptoma.

Neka istraživanja čak sugeriraju da infekcija virusom SARS-CoV-2 može "probuditi" druge uspavane viruse u tijelu, poput Epstein Barr virusa, koji se povezuje sa sindromom kroničnog umora.

Sindrom kroničnog umora ima mnogo sličnih simptoma dugotrajnoj bolesti COVID-19, a neki znanstvenici sumnjaju da bi mogli biti isti. Skeniranje mozga otkrilo je da su dugotrajne promjene mozga kod covida slične učincima sindroma kroničnog umora, a nedavno je značajna studija potvrdila da je SHU "nedvosmisleno biološki" s pogođenim više organskih sustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 16:19