StoryEditorOCM
ZdravljeOPASNO ZA ZDRAVLJE

Volite oralni seks? Liječnica otkriva neželjene posljedice koje će vas zaprepastiti, neke od njih mogu biti pogubne

Piše MOZAIK SD
2. listopada 2023. - 12:42

Oralni seks mnogima je jedna od omiljenih igrarija koju često upražnjavaju. No on se, na duge staze, posebice kad je riječ o više seksualnih partnera i njihovim čestim promjenama, može pokazati izrazito opasnim po zdravlje.

image
/Shutterstock

Oralno-genitalni kontakt može prenijeti niz spolno prenosivih infekcija (SPI), uključujući herpes, gonoreju i virus humane imunodeficijencije (HIV). Kod raznih činova oralnog seksa postoji rizik od infekcije jer slina, sperma, vaginalni sekret i menstrualna krv mogu dospjeti u usta.

Daria Sadovskaya mlada je liječnica koja živi u Singapuru, a na svojim objavama na Instagramu piše o temama o zdravlju i načinu života koje pogađaju velik broj ljudi. U jednom od svojih postova piše o nuspojavama oralnog seksa. Prenosimo vam na što je Sadovskaya skrenula pozornost:

Rak grkljana

Određena proučavanja i studije pokazale su da muškarci i žene koji su imali oralni seks sa šest ili više partnera imaju 9 puta veće šanse za rak grkljana.

Uzročnik je humani papiloma virus.

Stvari koje treba zapamtiti:

- Ovaj virus može nestati sam od sebe u roku od 1,5 godine

- Ovaj virus ima onkogene i neonkogene sojeve. Prvi su opasniji, ali oba treba kontrolirati. Kako bi se smanjilo virusno opterećenje, potrebno je ukloniti papilome i kondilome. Štoviše, nedavni podaci dokazuju da neonkogeni sojevi također mogu uzrokovati rak.

Ne postoje drugi načini liječenja humanog papiloma virusa osim cijepljenja. Proizvođači antivirusnih i imunotropnih lijekova koriste se fiziologijom virusa, odnosno činjenicom da može sam proći. Kontrola virusa je obavezna, bez obzira jeste li cijepljeni ili ne, obavezan je PAPA test jednom godišnje kod ginekologa, prenosi Nova.rs

Humani papiloma virus, osim raka, uzrokuje i cistitis.

image
Kateryna Kon/science Photo Libra/Science Photo Library Via Afp

Bakterijska vaginoza, kandidijaza

Kad žene dođu na konzultacije, ipak prevladava mišljenje da se muškarac ni pod kojim uvjetima ne treba liječiti. "To što ti divlja flora, što tvoj muž ima s tim". Zbog toga žene godinama pate od svrbeža i nelagode. Naprave briseve za "čišćenje", popiju tonu tableta... i sve se vrati u normalu, piše Nova.rs

image
/Shutterstock

Razlog je upravo taj što se partner, muškarac, ne pregledava i ne liječi. Uvijek s kroničnom bakterijskom vaginozom potrebno je uzimati femoflor i androflor, podvrgnuti se parnom tretmanu i isključiti sve vrste intimnosti, uključujući oralnu. Da, ponekad u posebno teškim slučajevima morate se oprostiti od seksa na 6-9 ili čak 12 mjeseci. Opet, ovo se odnosi samo na napredne slučajeve. Stvari koje treba zapamtiti:

- Čišćenje vagine ne funkcionira

- Femoflor ​​(16 analiza mikroflore ženskog urogenitalnog trakta) je jedina kompletna analiza koju treba uzeti, uzeti i pravilno protumačiti.

- Uvijek treba liječiti oba partnera

- Izbacite gelove od laktobacila i kondome od lateksa.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:08