StoryEditor
ZdravljeZELENI PONEDJELJAK

Vegganizam - novi prehrambeni stil o kojem bruji cijeli svijet

8. veljače 2016. - 20:07
JAJE EGG VEGGAN

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje, reklamni je slogan koji je obilježio naša djetinjstva. U međuvremenu jaje je postalo nepoželjni uljez na listi onih koji misle na svoje zdravlje, da bi se posljednjih godina ponovno našlo na nutricionističkim popisima optimalnih namirnica, pod uvjetom pravog doziranja.

No, teško je bilo i zamisliti da će se jaje jednog dana pojaviti kao opcija na jelovniku onih koji su krenuli putem ahimse, odnosno nenasilja ili veganske prehrane, ali dogodilo se i to pa je "vegganizam" postao novi prehrambeni stil o kojem trenutno bruji cijeli svijet, i to ne samo na uskim interesnim grupama na društvenim mrežama već i mainstream mediji.

I dok vegani jedu isključivo namirnice biljnog podrijetla, za razliku od vegeterijanaca na čijem se meniju nalaze i mlijeko te mliječni proizvodi, veggani su u svoj repertoar namirnica uz biljke uvrstili i jaja, stoga je dodano i drugo “g” u nazivu ovog životnog stila, aludirajući na englesku riječ “egg” koja znači jaje.

Nenasilni uzgoj

Naravno, budući da se većina vegana odlučila na svoj prehrambeni put poglavito zbog etičkih razloga, imajući na umu dobrobiti životinja, odnosno zalažući se za život životinja bez patnje, tako i vegganizam podrazumijeva konzumaciju samo onih jaja koja nose znaku “cruelty-free”, odnosno koja stižu iz uzgoja bez okrutnosti.

To, u osnovi, znači da koke nesilice žive na posebnim farmama, gdje se slobodno kreću i gdje ljudi neće na njih nasrnuti sjekirom za vrat kada postanu previše stare u komercijalnom smislu. Takav uzgoj ne treba brkati s tzv. “free-range” uzgojem, jer i kod njega se u konačnici koke nesilice ubijaju uglavnom oko 72 tjedna starosti, kada počinje opadati njihova proizvodnja jaja, što ovdje nije slučaj.

- Na našoj farmi nema nikakvih poticaja da bi se neprirodno stimulirala proizvodnja jaja, pa je svako jaje zapravo poklon. To vam izgleda otprilike kao starački dom za koke, koje mogu poživjeti i 15 godina - objasnila je za "Guardian" Linda Turvey, koja vodi Hen Heaven, utočište za kokoši u Sussexu.

U njezinom utočištu živi tek stotinjak koka pa, kako veli, ne može zadovoljiti potrebe svih onih ljudi koji su zainteresirani za jaja iz ovakvog uzgoja, među kojima je i jako puno veggana.

Inače, u Velikoj Britaniji se preko humanitarnih akcija godišnje udomi oko 50 tisuća koka nesilica iz komercijalnog uzgoja koje bi inače platile životom, jer u takvom uzgoju zapravo za njih nema puno milosti.

Krug suosjećanja

- I u Hrvatskoj postoji jedna takva privatna farma, a u Sloveniji dvije, no zbog skromnih kapaciteta one su dom za tek desetak životinja - kaže nam Bernard Franolić, koordinator različitih akcija u udruzi Prijatelji životinja. On je, pak, vegan od 2001. godine, a prije toga je bio vegetarijanc još od 1992. godine, no kaže da nikad ne bi ponovno uvrstio jaje na svoj jelovnik, odnosno ne bi postao veggan.

- Ne jedem jaja i ne nedostaju mi uopće, pa ne bih jeo ni jaja iz ovakvog tipa uzgoja jer smatram da sve što nam je potrebno možemo dobiti iz prirode bez ikakve opresije životinja. Mesna industrija je okrutna prema životinjama, ali i prema ljudima koji rade u njoj, uglavnom u groznim uvjetima i za nikakve plaće, pa vjerujem i da njih treba uključiti u krug suosjećanja.

Veganstvo zapravo znači etički odnos prema okolišu, životinjama i ljudima, pa ne osuđujem ni one koji imaju drugačije prehrambene navike - kazao nam je Franolić, koji sumnja u ovakav tip uzgoja jaja i zbog ekonomske neisplativosti.

Ipak, sve dok postoje milijuni koka nesilica koje se eksploatiraju u komercijalnom uzgoju ovakve farme, vjeruju veggani, mogu biti dobra alternativa koja u konačnici spašava živote životinja. No, i u današnjem "Zelenom ponedjeljku" mi smo se odlučili za još jedan recept bez jaja, makar zdušno pozdravljamo uzgoj bez okrutnosti.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. rujan 2020 01:20