StoryEditor
ZdravljeDoktor u kući

Većina žena s policističnim jajnicima postavlja si isto pitanje: postoje li neki prirodni pripravci koji mogu pomoći? Evo što kažu liječnici

Piše PSD
14. listopada 2021. - 09:27

Dijagnosticirani su mi policistični jajnici, a ni menstrualni ciklusi mi nisu redoviti. Već sam uzimala hormonalnu terapiju, ali bez nekog poboljšanja. Mogu li mi pomoći neki čaj ili kapljice?

Nada E., Bjelovar

Za Živim odgovara dr. Ksenija Krajina Pokupec, fitoterapeut:

"Policistični jajnici velik su problem današnjice. Hrana je puna hormona, a i stresa je sve više. Nabrojat ću neke od biljaka koje koristim, ali to je kompleksna terapija pa mi se javite osobno jer u terapiju uvodim i kremu za donji dio trbuha i med te dvije vrste kapljica, tj. tinktura. Ništa nije jednostavno, pa ni fitoterapija, ali ova terapija daje odlične rezultate. Neven i stolisnik su tzv. ženske biljke, protuupalne i za imunitet. Konopljika podiže progesteron i blokira višak estrogena kako bi moglo doći do ovulacije. Kopriva, univerzalno ljekovita biljka, dobra je za cirkulaciju, jetru i protiv anemije. Šipak zbog vitamina C djeluje kao antioksidans, a dodaje se i timijan. Uz čaj idu i biljne kapi te krema koja se maže u donji dio trbuha da pojačamo i lokalno djelovanje na jajnike. Jajnike je potrebno dovesti u red. Ciste se smanjuju i s vremenom nestaju, hormoni se uravnotežuju i samo tako može doći do ovulacije i trudnoće."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2021 09:27