StoryEditor
ZdravljeNove smjernice

Veća opasnost od infekcije i krvarenja: objavljeno istraživanje koje baca novo svjetlo na prirodni porod, liječnici imaju važnu poruku za sve rodilje, naročito one koje su prošle jedan carski rez

Piše Javorka Luetić
8. listopada 2019. - 12:03

Planirani carski rez može biti najsigurnija opcija za žene koje su već ranije imale carski rez, pokazalo je novo istraživanje PLoS medicine. Pokušaj vaginalnog porođaja bio je povezan s malom, ali povećanom šansom za komplikaciju za majku i dijete u usporedbi s ponovljenim carskim rezom. Do ovog otkrića došlo se na temelju podataka prikupljanih iz više od 74.000 rođenih u Škotskoj.

Stručnjaci ističu da će rodiljama trebati ponuditi izbor kako će se poroditi - vaginalno ili carskim rezom - kada je to moguće.

Nedavno istraživanje BBC-jeve novinarke Victorije Derbyshire sugerira da se to ne događa uvijek, zbog čega mnoge žene traže da im carski rez ne bude uskraćen.

Podsjetimo, carski rez je kirurški postupak prilikom kojeg se beba rađa kirurškim rezom na abdomenu i maternici.
Oni mogu biti izborni ili planirani - na zahtjev majke ili iz medicinskih razloga, u slučajevima kada je beba ili u pogrešnom položaju ili je vrlo velika, ali i u hitnim slučajevima - obično zbog komplikacija nastalih tijekom porođaja.

Više od jednog od četiri porođaja u Velikoj Britaniji završava se carskim rezom. Polovina njih je planirana, a polovina hitna.

Mnoge se žene pitaju što je sigurnije - vaginalni ili carski rez?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Addie Eshelman Photography (@addieeshelmanphoto) on

Istraživanje provedeno u Škotskoj uspoređivalo je rizike planiranog ili izbornog carskog reza s vaginalnim porođajem (kod žena koje su imale carski rez u prošlosti) i otkrilo: 45.579 žena rodilo je planiranim carskim rezom, a 28.464 pokušalo je vaginalni porođaj, s tim da je čak 28,4 posto onih koje su pokušale roditi prirodnim putem završilo na hitan carski rez.

Pokušaj vaginalnog poroda povezan je s povećanim rizikom da majka ima ozbiljnih problema s porođajem i nakon porođaja u usporedbi da se odluči za drugi carski rez. Nadalje, 1,8 posto onih koje su pokušale roditi vaginalno i 0,8 posto onih koji su planirali carski rez doživjelo je ozbiljne porođajne komplikacije, poput puknuća maternice, krvarenja ili infekcije. Komplikacije kod beba pojavile su se u 8 posto trudnoća kod pokušaja vaginalnog porođaja i 6,4 posto planiranih carskih rezova.

Prema podacima udruženja ginekologa i opstetričara (Royal College of Obstetricians and Gynaecologists) u većini slučajeva ženama se sigurno može ponuditi bilo koji od njih, jer će rizici biti mali.

Općenito, nakon jednog carskog reza otprilike tri od četiri žene porađaju se vaginalno, dok svaka četvrta ide na hitni carski rez.
Naravno, carski rez u hitnim slučajevima ima više rizika od planiranog, čega žene također moraju biti svjesne.

Za i protiv

Oporavak od carskog reza može trajati duže i postoji veća opasnost od infekcije i krvarenja tijekom operacije.

Kod svakog carskog reza pojavljuje se više ožiljnog tkiva, što povećava vjerojatnost prelaska placente u ožiljak tijekom buduće trudnoće i uzrokuje komplikacije.

Postoje i mali rizici za dijete rođeno carskim rezom, a to uključuju privremene poteškoće s disanjem i slučajnim ozljeđivanjem (što se događa otprilike kod dvije na svakih 100 novorođenih beba, ali obično prolazi bez većih posljedica).

Vaginalni porođaj može značiti kraći boravak u bolnici, brži oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima kao što su vožnja i izbjegavanje rizika od operacije. Ali to ponekad može dovesti do pucanja međice - kože između vagine i anusa.

Upozorenje ženama koje su imale prethodni carski rez:

Vaginalni porod može dovesti do puknuća ožiljka od prethodog carskog reza ili njegova krvarenja što se događa svakoj dvjestotoj rodilji.

Ozbiljni rizik za bebu, poput ozljede mozga ili rođenja mrtvorođenčeta, veći je kod vaginalnog porođaja nego kod planiranog carskog reza.

Vaginalni porođaj nije preporučljiv ako je žena imala tri ili više prethodnih carskih rezova, kažu nove smjernice.

Dr. Pat O'Brien, savjetnik opstetričara i glasnogovornik Kraljevskog koledža opstetričara i ginekologa, ističe da novo istraživanje pruža korisne podatke za informiranje ženama i kliničarima prilikom rasprave i donošenja odluka oko planiranja porođaja.

Rekao je: "Žene mogu biti sigurne da je u većini slučajeva moguće i sigurno roditi kroz rodnicu ili planirati ponovni carski rez nakon prethodnog rođenja carskim rezom.Treba obaviti detaljan razgovor sa ženom oko njezinog ranijeg porođaja kako bi se mogla informirati o najsigurnijem načinu na koji planira roditi i pri tome imati podršku stručnjaka."

#POROD#CARSKI REZ#VAGINALNI POROD

Izdvojeno

07. srpanj 2020 21:52