StoryEditor
ZdravljeEksperiment na sebi

Uzrokuje li ova iritantna navika probleme sa zdravljem? Neki kažu da izaziva artritis, evo što o tome misle liječnici: To zaista može biti znak bolesti...

Piše J. V.
3. studenog 2019. - 14:13
shutterstock_32482894

Navika pucketanja zglobovima prstiju kod mnogih je potpuno nesvjesna i ne mogu ju objasniti. Neki će ju svrstati u one "iritantne" poput glasnog žvakanja žvakaće gume ili puhanja balona od iste, razmišljanja na glas, pa čak i pametovanja, no oni koji se njome bave vjerojatno će reći da je, ipak, od potrebe.

Ukočenost prstiju, pogotovo kod ljudi koji se bave određenim zanimanjima pa, primjerice, cijeli dan koriste tipkovnicu računala ili upravljaju strojem, može postati naročito ograničavajuća. No sigurno ste čuli nekad kako namjerno pucketanje zglobovima prstiju i šake može uzrokovati određene zdravstvene probleme, prije svega artritis, piše The List.

Je li baš tako?

"Zvuk pucketanja zapravo proizvode mjehurići dušika koji pucaju u zglobnoj tekućini koja podmazuje naše zglobove", tvrdi doktor Robert Klapper za istraživanje bolnice Cedars Sinai.

Prema izvoru Harvard Health Publishing, nakon 20ak minuta mjehurići se dušika ponovno pojavljuju, pa se pucketanje, teoretski, može ponoviti. Najčešće se provodi na način da se šake stiskaju ili pak rastežu u suprotnu stranu. Nakon prisilnog zgrčenog položaja prstiju, taj potez može biti ekstremno olakšavajući - zaista pomaže istegnuti meka tkiva, ligamente i tetive.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vinh Pham (@vinnierehab) on

A ukoliko češće znate istegnuti članke prstiju, no isto tako se često pojavljuje i bol - to bi mogao biti znak određenih bolesti. Škljocavi prst jedna je od njih, a riječ je o tome da se stvaraju zadebljanja ili čvorići u tetivama mišića zbog čega funkcije tih predijela postaju smanjene, piše Web MD.

No izvori su suglasni u jednome - samo pucketanje prstiju nikako ne može dovesti do pojave artritisa. Ukoliko se promatra čisto tehnički, uistinu se može činiti kako je riječ o procesu koji "šteti" hrskavici, no to nije tako. Medicinskih dokaza nema, stoga ni povezanosti artritisa s pucketanjem.

Business Insider tome u prilog prenosi i istraživanje kalifornijskog liječnika koji je proveo eksperiment na sebi. Tijekom perioda dugog šezdeset godina svakodnevno je pucketao zglobovima na jednoj ruci, a na drugoj ne. Što se tiče artritisa, nije bilo nikakve razlike o napredovanju bolesti na dotičnoj ruci. No, ističe kako pucketanje zglobovima može (neznatno) smanjiti jačinu stiska.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 20:03