StoryEditorOCM
ZdravljeDOBRO PRIPAZITE

Ukoliko imate problema sa štitnjačom, imate i sa glutenom; ‘Ukoliko radite ovo, riskirate da dobijete Hashimoto‘

Piše MOZAIK SD
26. listopada 2023. - 07:00

Liječnica Efrat Lamandre na svom TikTok profilu u ovoj je video objavi naglasila da, premda ljudi misle da štitnjača i gluten nisu nikako povezani, gluten itekako utječe na one sa problemima štitnjače.

"Postoje ljudi koji misle da gluten nije povezan sa autoimunim bolestima, i to je u redu. Oni koji misle da je tako, mogu preskočiti video. Ostali koji znate bolje, pogledajte ovo do kraja." započela je liječnica.

"Postoji velik broj ljudi na svijetu koji su osjetljivi na gluten, iako nemaju celijakliju. To nazivamo ljudima koji su intolerantni na gluten, no bez celijaklije, što znači da vam gluten može stvoriti zdravstvene tegobe i bez celijaklije." objašnjava.

"Ukoliko imate problema sa štitnjačom, gluten može na vas djelovati na dva načina. Prvi je možda već ‘izlizan‘ i poznat, no drugi će vas sigurno iznenaditi. Ukoliko imate problema sa štitnjačom, gluten može izazvati inflamaciju, no ono što je opasno jest činjenica da inflamacija ne ‘ostaje‘ samo u trbuhu, već se širi na cijeli vaš organizam, jer, zamislite, sve u vašem tijelu je povezano." sarkastično nastavlja.

"Ukoliko u obitelji imate nekoga tko je bolovao od Hashimota, i zatim dodate malo inflamacije, pogodite što - gen za Hashimoto se aktivira, i voila, sad imate Hashimoto ili ostale bolesti štitnjače, jer inflamacija može biti okidač za razne autoimune bolesti."

"No gluten ima iznimno specifičan način utjecanja na vašu štitnjaču, zahvaljujući procesu zvanom molekularna mimikrija. Svatko tko ima autoimunu bolest, ima i takozvana propuštajuća crijeva. To znači da kad pojedete gluten, on ‘curi‘ u vaš organizam, a zatim tijelo krene stvarati antitijela." objašnjava.

"To i nije tako velika stvar, mislite, no poanta je da protein glutena iznimno nalikuje enzimima vaše štitnjače, stoga svaki put kad jedete sendvič sa cjelovitim žitaricama, vaše tijelo ne prepoznaje razliku između glutena i enzima štitnjače, i stvara antitijela kojima napada štitnjaču. Po jedan sendvič svaki dan u nekoliko mjeseci i godina, dovest će to idealnog recepta za upaljenu, povećanu jetru."

"Prestanite jesti gluten i pomozite svojoj štitnjači!" završava liječnica.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:21