StoryEditor
ZdravljeKLINIKA SVJETLOST

Ugradnja leća – rješenje i za iznimno visoke dioptrije

Piše PSD.
14. prosinca 2016. - 14:00
Svjetlostdjelatnici

Piše: dr. Marija Antičić, Klinika Svjetlost Split

Rekli su vam da niste kandidat za lasersko skidanje dioptrije? No, znate li da postoji i druga metoda pomoću koje se možete riješiti pomagala za vid bez kojih Vam je život nezamisliv?

Kod osoba s iznimno visokim dioptrijama, preko -10.0 ili +6.00, kao i onih kod kojih se na pregledu otkrije da su njihove rožnice pretanke za djelovanje lasera ili pak posjeduju neke nepravilnosti na rožnici zbog čega postoji rizik od komplikacija za vrijeme laserskog skidanja dioptrije, postoji mogućnost ugradnje fakičnih leća.

Fakične leće ugrađuju se u prednji dio oka, ispred ili iza zjenice i funkcioniraju kao kontaktna leća u oku, samo što pacijent nema nikakvu brigu oko njih niti ih osjeti.

Operativni zahvat, kojim se uz lokalnu anesteziiju leća implantira u oko, traje do 10 minuta po oku, bezbolan je i njime se ne uklanja ni jedna struktura oka. Pogodan je za osobe između 20 i 50 godina, koje još imaju mogućnost akomodacije oka, odnosno prilagodbu izoštravanja slike i na daljinu i na blizinu. Također, zahvat je reverzibilan i leća se može izvaditi iz oka, čime se oku vraća dioptrija, bez dodatnih oštećenja u slučaju porasta dioptrije i potrebe za ugradnjom jače leće ili dolaska nove i značajno bolje tehnologije.

No ukoliko se vaša dioptrija kreće u spektru laserskog skidanja dioptrije, od -10 do +6, te imate zdravu rožnicu, punoljetni ste i imate stabilnu dioptriju najmanje godinu dana, najvjerojatnije spadate u 95% populacije koja je adekvatan kandidat za lasersko skidanje dioptrije.

Klinika Svjetlost pri zahvatu laserskog skidanja dioptrije koristi najnoviju generaciju Femtosecond lasera čime je moguće bezbolno i savršeno precizno skinuti dioptriju bez korištenja mehaničkog nožića ili uklanjanja epitela rožnice. Takav je zahvat u potpunosti laserski upravljan i kontroliran, čime je dodatno unaprijeđena sigurnost zahvata kod visokih dioptrija, tankih rožnica ili astigmatizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

16. rujan 2020 05:03