StoryEditorOCM
Zdravljeriječ struke

Ugledni kardiolog o zabrani energetskih pića: ‘Velike količine kofeina dovode do ružnih nuspojava pa čak i do smrti‘

Piše mozaik sd
15. studenog 2023. - 11:20

Nakon Slovenija i Hrvatska je zabranila "Energetska pića Prime“ jer sadrži sastojak "L-teanin“ koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u EU. Radi se o pićima koja se temelje na kofeinskim verzijama koje mogu biti štetne za zdravlje, ne samo djece već i odraslih.

U u emisiji HRT-a Studio 4, Tomislav Letilović, kardiolog, KB Merkur, Zagreb, kazao je kako kofeina ima u iznimno velikim količinama u energetskim napicima i onda on postaje opasan jer mu se pojačavaju negativni učinci.

Kofein u visokim koncentracijama djeluje stimulativno i na središnji živčani sustav. Nama se ne spava i koncentriraniji smo, kazao je u emisiji Studio 4 kardiolog Letilović.

Dodaje kako djeluje loše i na srčani sustav stoga što diže tlak, diže frekvenciju te postoje opisi vrlo ružnih nuspojava pa čak i smrtnih ishoda kod konzumacije velikih količina.

Snježana Šalamon, Služba za prevenciju i ovisnost, NZJZ "Dr. Andrija Štampar" istaknula je kako online trgovina problematična i ne samo zbog energetskih pića.

- Tu treba postojati kontrola i represija, ali samo nešto zabranjivati neće dati rezultate. Trebaju se voditi kontrole nad tim kako se prodaje, ali to neće dovesti do smanjenja potrebe kod djece da piju energetska pića, naglasila je

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 17:53