StoryEditorOCM
ZdravljeNE PIJ

U slučaju trovanja alkoholom, ni kava, ni hladni tuševi, ni šetnje neće pomoći u uklanjanju ‘otrova‘ iz krvi

Piše MOZAIK SD
4. lipnja 2023. - 19:05

Ispijanje alkohola, pogotovo u slučajevima kada se unosi u organizam u velikim količinama u kratkom vremenskom periodu može našemu tijelu učiniti nepovratnu štetu, piše Natinal Geographic.

Unatoč činjenici da je legalan - alkohol je psihoaktivna supstanca. Pretjerana konzumacija, kao što je poznato, izaziva negativne efekte osobito kod dugogodišnjeg uživanja. Također, štetu može izazvati i trenutačno, ali, mogo toga ovisi o životnoj dobi, spolu, težini, zdravlju i- vremenskom periodu u kome se ispila određena količina.

Budući da su u zadnje vrijeme na društvenim mrežama veoma popularni izazovi koji populariziraju unošenje velike količine alkohola u organizam u što kraćem mogućem roku, tema predoziranja ili stanja poznatijeg kao alkoholna koma, itekako je aktualna.

Opasnost se javlja kada je koncentracija alkohola u krvi veća od 0.08 posto što kod muškaraca obično znači da su popili pet žestokih pića u rasponu od dva sata, a žene četiri.

Međutim, način na koji naše tijelo tolerira alkohol ovisi o brojnim čimbenicima. Bitno je, osim životne dobi i spola postoji li u obitelji povijest alkoholizma a treba voditi računa i o terapiji koju uzimamo za određene bolesti.

Vrijeme ipak igra temeljnu ulogu u ovom slučaju. Drugim riječima, kad brzo pijemo, kapacitet mozga koji kontrolira osnovne funkcije poput disanja, otkucaja srca ili termoregulacije počinje opadati.

Pijano stanje, odnosno količina od 0,08 posto alkohola u krvi, dovodi do opuštenosti zbog čega slabe refleksi, u nekim slučajevima dolazi do mentalnog pomračenja, a u najgorem slučaju do usporavanja vitalnih funkcija.

Kada se prijeđe granica od 0,2 do 0,3 posto, jedan od najčešćih simptoma je gubitak svijesti. I pogrešno je vjerovati da će ova faza "spavanja" poništiti učinak alkohola. Naprotiv, jedan od uzroka smrti od predoziranja povezan je s gušenjem pri povraćanju u ležećem položaju.

U slučaju trovanja, ni kava, ni hladni tuševi, ni šetnje neće pomoći u uklanjanju alkohola iz krvi. Naime, stručnjaci ističu kako ove tehnike mogu i pogoršati situaciju pa je najbolje potražiti liječničku pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:21