StoryEditorOCM
Zdravljena tri kontinenta

U najvećem istraživanju migrene, od koje pati milijarda ljudi, utvrđeno je koji su glavni faktori za njen nastanak i kako bi je trebalo liječiti

Piše PSD
15. veljače 2022. - 07:55
 Točan uzrok migrene nije poznat, ali se vjeruje da joj je u osnovi patofiziološki, neurovaskularni poremećaj koji se odnosi na mehanizme unutar mozga i vaskularnih strukturaAFP

Više od milijardu ljudi diljem svijeta pati od migrene. Točan joj se uzrok ne zna, ali se vjeruje da je u osnovi migrene, patofiziološki, neurovaskularni poremećaj koji se odnosi na mehanizme unutar mozga i vaskularnih struktura.

Najveća studija dosad uključivala je vodeće grupe za istraživanje migrene u Europi, Australiji i Sjedinjenim Državama koje su zajedno radile na prikupljanju genetskih podataka od više od 873.000 sudionika studije, od kojih je 102.000 imalo migrenu.

Otkrića su objavljena u časopisu Nature Genetics, i pokazala su daleko širu genetsku arhitekturu za podtipove migrene nego što je ranije bilo poznato, i čak je 120 regija genoma identificirano u vezi s rizikom od migrene, piše Portal Zdravlje.

Prethodna istraživanja su pokazala da genetski čimbenici znač...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:10