Krem juha od poriluka slasna je i slana, s dodatkom kiselog vrhnja, što joj poboljšava okus i čini je baršunastom.
Poriluk, osim što je ukusan, ujedno je i prirodno oružje protiv bakterija i gljivica, i izvrsno je povrće koje čuva zdravlje crijeva. Krem juha od poriluka može se ponuditi kao početak ručka ili večere, a u Turskoj mnogi imaju običaj uživati u takvoj juhici već za doručak. Poriluk se često koristi i kao začin, kao luk, češnjak ili medvjeđi odnosno divlji luk.
Sadrži samo 60 kalorija na 100 g, vitamine A, B1, B2, B6, folnu kiselinu i vitamin E, ali ne treba zanemariti ni vitamin C, koji je važan u borbi protiv infekcija.
Sastojci (za 6 obroka):
- 250 g očišćenog poriluka (svježeg ili smrznutog)
- 280 g oguljenog krumpira
- 40 g sirovog maslaca, (ili...