StoryEditor
U fokusuEmitiraju nikotin

Jeste li znali da je cigareta štetna čak i kad je ugasite? Stručnjaci kažu kako su opušci opasni za ljudsko zdravlje, naročito po toplijem vremenu

12. rujna 2020. - 21:00

Oko 24 posto ukupnog nikotina koji se nalazi u cigareti eliminira se iz opuška tijekom 24 sata. Znanstvenici također tvrde da filtri u cigaretama ne čine ništa da zaštite pušače, ali prirodi nanose ogromnu štetu.

Znanstvenici s američkog Nacionalnog tehnološkog instituta otkrili su da su opušci opasniji za ljudsko zdravlje nego što se prije mislilo. Razlog tome je velika količina nikotina koja iz njih izlazi u zrak dugo nakon što pušač ugasi cigaretu. Svaki opušak emitira gotovo 15 posto nikotina sadržanog u cijeloj cigareti, a iako se većina kemikalija izlučuje iz ugašene cigarete u prva 24 sata, štetna količina nikotina prisutna je u cigareti sedam dana nakon što je cigareta ugašena.

Znanstvenici su također otkrili da su opušci štetniji kad je ljepše i toplije vrijeme. Osim što se iz njih dulje vrijeme oslobađa nikotin, vrlo su opasni i za okoliš. Krajem prošle godine objavljeno je izvješće u kojem se navodi da opušci čine čak trećinu ukupnog plastičnog otpada na svijetu. Istodobno, veliko je pitanje štite li filtri u njima pušače uopće od duhanskog dima. Znanstvenici iz Londonske škole za higijenu i tropske bolesti pozvali su britanske vlasti i vlasti u drugim zemljama širom svijeta da u potpunosti zabrane upotrebu filtera u cigaretama.

Cigarete s filtrom prvi su se put pojavile 50-ih godina prošlog stoljeća. U početku su izrađivani od acetata celuloze. Njihova je svrha bila smanjiti izloženost pušača štetnim kemikalijama u cigaretama za koje su znanstvenici već tada sumnjali da uzrokuju rak. No, brzo je postalo jasno da filteri ne rade svoj posao kako bi trebali. Iako mogu blokirati veće čestice, poput čestica katrana, ne sprečavaju prolazak manjih čestica koje dublje prodiru u pluća.

Pušači još teže i dublje dišu dok puše, jer filteri povećavaju dobar osjećaj i smanjuju iritaciju pluća. Dok se celulozni acetat raspada u roku od nekoliko mjeseci, odbačeni opušci cigareta mogu se raspadati i dulje od desetljeća. Zbog toga se smatraju jednim od najvećih ekoloških problema, posebno u vrijeme kada je Zemlja već prekrivena plastičnim otpadom.

Ljudi puše oko 5,5 milijardi cigareta svake godine, od čega nešto manje od pet milijardi cigareta s filterom. Dvije trećine opušaka bacaju se na zemlju ili u odvode. Članovi The Ocean Conservancy, koji više od 30 godina čisti obale i plaže, izvješćuju da filtri za cigarete prevladavaju među otpadom na tim mjestima. Oni navodno čine čak trećinu cjelokupnog prikupljenog otpada. Na obalama i plažama ih je mnogo više od boca, čepova, plastičnih vilica i slamki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 04:19