StoryEditor
U fokusuPomlađujući učinak

Jeste li čuli za tzv. suha ulja? Naziv može biti malo zbunjujući. Evo zašto su važna i kome ih stručnjaci preporučuju

Piše Javorka Luetić
28. studenog 2020. - 17:27

Jeste li čuli za tzv. suho ulje? Naziv može biti malo zbunjujući jer se ulja koja odgovaraju ovoj oznaci na prvi pogled ne razlikuju bitnije od ostalih ulja. Međutim, postoje važne razlike, posebno kada je riječ o korištenju ulja u kozmetičke svrhe - posebno u njezi kože. Dakle, koja su najvažnija svojstva karakteristična za suha ulja i za koga su ta ulja posebno prikladna?

Brza apsorpcija u kožu

Suho ulje je izgledom vrlo slično klasičnom, ali se potpuno drugačije ponaša kada se nanosi na kožu. Naime, suha ulja karakteriziraju to što se puno brže upijaju u kožu. Dakle, nemamo problema s masnim mrljama, koje su tipične za obična ulja. Najtipičnija suha ulja uključuju sezamovo ulje, ulje avokada, ulje sjemenki grožđa i ulje šipka.

Stoga ne čudi što se ta ulja česti sastojci u kozmetike za njegu kože, ali se mogu koristiti i samostalno. Naravno, suha ulja se također međusobno malo razlikuju. Primjerice, ako vas zanima suho ulje koje je posebno uspješno u usporavanju procesa starenja kože, preporučuje se ulje šipka. To je vrsta suhog ulja koje sadrži iznimnu količinu antioksidansa.

Posebno važan antioksidans u ulju šipka je vitamin C, koji je naravno presudan i za stvaranje kolagena, što je dodatni razlog za "pomlađujuće učinke" ovog suhog ulja.

Posebno se preporučuju za masnu kožu

Zbog iznadprosječno brzog upijanja i jer ne opterećuju kožu, suha ulja su naravno posebno pogodna za osobe s masnom kožom. Stoga nije istina da oni koje karakterizira ovaj tip kože uopće ne bi trebali koristiti ulja.Važno je odabrati pravo ulje koje neće pogoršati probleme s prekomjernom masnoćom, već upravo suprotno.

Trebali biste biti svjesni da je kvalitetno vlaženje neophodno i za masnu kožu. Iako se ovo možda ne čini logičnim, ali prekomjerno izlučivanje masti iz lojnih žlijezda često je povezano s dehidracijom kože. Ako koža nije pravilno navlažena, pokreću se "alarmi", pa lojne žlijezde počinju raditi punom parom. Upotreba ulja stoga definitivno može biti korisna čak i za ljude čija je koža sklona prekomjernoj masnoći.

image
SHUTTERSTOCK

Učinkovitija i brža opskrba važnim hranjivim sastojcima

Iako se suha ulja često preporučuju posebno osobama s masnom kožom, ona su također izvrstan izbor za sve one koji nemaju ovu vrstu problema. Brza i učinkovita apsorpcija omogućuje korisnim tvarima - poput linolenske kiseline, kojom obiluje većina suhih ulja - da prodru mnogo dublje u kožu.

Postoje i studije koje potvrđuju da suha ulja mogu pružiti bolju hidrataciju kože od klasičnih ili "mokrih" ulja. Dakle, ako razmišljate o tome da u svoju beauty rutinu uvrstite kvalitetno ulje za njegu kože, onda ima smisla usredotočiti se prvenstveno na suha ulja.

Dobar izbor za njegu kose i vlasišta

Sličan učinak ova ulja imajui i na vlasište. Klasična "mokra ulja" puno se teže apsorbiraju, pa njihovi pozitivni učinci nisu toliko izraženi. Uz to, suha ulja također su manje problematična za one koji imaju problema s vrlo brzim mašćenjem kose. Stoga je preporuka stručnjaka da prednost dajete kvalitetnim suhim uljima kada birate čime ćete njegovati kosu ili vlasište.

Uz njihovu pomoć možete, između ostalog, smanjiti probleme lomljenja, cijepanja vrhova i pretjeranog gubitka kose. Suho ulje se može koristiti samostalno ili kao podloga za izradu domaće maske za kosu, u kombinaciji s ostalim sastojcima. Napokon, većina suhih ulja također je izvrstan izbor za jačanje noktiju i omekšavanje kožica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 04:37