StoryEditorOCM
U fokusuotklanjamo sumnje

Dugotrajne ili toksične razine vitamina D razorne su za organizam. Znate li koja je pravilna doza, a koliko je previše? Ovi simptomi reći će vam sve

Piše A.M.
22. studenog 2020. - 16:54

Vitamin D neophodan je za normalno funkcioniranje organizma kojeg u idealnim uvjetima dobivamo prehranom i izlaganjem suncu.

No, kombinacijom moderne prehrane i enormne upotrebe sredstava za sunčanje mnogi od nas imaju nedostatak vitamina D, što može dovesti do depresije, a povezan je i s dijabetesom, pa čak i nekim vrstama karcinoma.

Uzimanje zdrave doze ovog nutrijenta pomaže da pravilno apsorbiramo kalcij, te može pomoći da sačuvamo mentalno zdravlje, reguliramo krvni tlak i spriječimo razvoj nekih vrsta karcinoma.

Nije ni čudno što liječnici sve više preporučuju dodatke onima koji unose malo vitamina D. Ali koja je pravilna doza, a koliko je previše?

image
Profimedia

Postoje dvije vrste vitamina D koje se mogu dodavati - D2 i D3. D2 je vrsta koja se prirodno nalazi u biljkama, dok D3 naš organizam stvara izlaganjem suncu.

D3 je puno efikasniji u podizanju razine vitamina D u krvi, pa se on najčešće i preporučuje. Iako FDA preporučuje unos 200 IU vitamina D dnevno do 50. godine, 400 IU u dobi od 51 do 70 i 600 IU starijima od 70 godina, mnoge studije i stručnjaci kažu da su potrebne veće doze da bi se održala optimalna razina hranjivih tvari.

Kod osoba koje unose nedovoljno ovog vitamina preporučuju uzimanje između 500-1000 IU dnevno.

Kakvi su učinci uzimanja visokih doza vitamina D tijekom dužeg vremenskog razdoblja? Liječnici kažu da je razina vitamina D u krvi kod zdravih osoba 30 ng/ml (75 nmol/l), a za održavanje te razine preporučuje unos između 40 i 80 ng/ml (100–200 nmol/l). Međutim, razina koja prelazi 100 ng/ml (250 nmol/l) može biti štetna i čak se može smatrati otrovom.

U slučaju da uzimate visoke doze vitamina D, trebali biste biti sigurni da vam vaš liječnik redovito kontrolira krv kako bi osigurao da vaše razine ne prelaze ono što je zdravo i sigurno.

Simptomi toksičnosti vitamina D uključuju razinu kalcija višu od normalne ili "hiperkalcemiju", što može uzrokovati probavne tegobe, povraćanje, mučninu i bolove u trbuhu, zajedno s umorom, vrtoglavicom, zbunjenošću, pretjeranom žeđi i čestim mokrenjem.

Dugotrajne ili jako toksične razine vitamina D mogu čak dovesti do gubitka kostiju i zatajenja bubrega. Stoga je neophodno da vam vaš liječnik redovito kontrolira krv dok uzimate veće doze vitamina D.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 16:05