StoryEditorOCM
ZdravljePoput ‘bypassa‘

U Dubrovniku se koristi nova metoda oporavka od moždanog udara, neurolog Davor Jurišić objašnjava: Funkcije oštećenih dijelova preuzmu drugi centri

9. rujna 2020. - 23:03

Nova revolucionarna metoda oporavka od moždanog udara odnedavno se primjenjuje u Dubrovniku, koji je u ovom obliku terapije predvodnik ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji. Metoda je u primjeni u dubrovačkoj poliklinici Marin Med, a provodi je neurolog peljeških korijena dr. Davor Jurišić, koji je nakon uspješne karijere u Zagrebu i prakse na Korčuli došao u Dubrovnik i posvetio se novoj terapijskoj metodi neurorehabilitacije.

– Riječ je o novoj metodi za liječenje posljedica moždanog udara RecoveriX, koja se dosad u ovom dijelu Europe primjenjivala jedino u austrijskom centru, gdje su naši neurofizioterapeuti bili na uspješnoj edukaciji. Metoda je to aktivne stimulacije u poticanju neuroplastičnog potencijala mozga koji se sastoji u tome da funkcije oštećenih dijelova mozga preuzmu drugi centri u mozgu, na što ih je potrebno potaknuti, a ova metoda omogućava upravo to. Za neuroplastični potencijal mozga znali smo i dosad, ali nismo imali metodu aktivne stimulacije fizikalnom terapijom, nego samo pasivne stimulacije.

RecoveriX metoda kombinacija je elektroencefalografije, kompjutorizirane topografije i neurostimulacije u poticanju neuroplastičnog potencijala mozga bez ikakvog štetnog učinka na zdravlje pacijenta, kao što ni dijagnostičke metode EEG, EMNG te magnetska rezonancija nisu štetne za zdravlje.

Klasične metode fizikalne terapije, koje se sastoje u vježbanju i očuvanju mišićno-koštane mase i funkcije te sprječavanju kontraktura u zglobovima, nisu protivne ovoj metodi, nego su joj komplementarne. RecoveriX metoda sastoji se od više tretmana u trajanju otprilike mjesec dana. U poliklinici u Dubrovniku nedavno smo započeli s ovom metodom i s nestrpljenjem očekujemo završetak prvih tretmana kako bismo mogli predstaviti naše rezultate – kaže dr. Jurišić.

Govoreći o načinu na koji djeluje ova metoda, dr. Jurišić ističe kako se oštećeni dio mozga ne može više vratiti, no potiče se stvaranje sinapsi, odnosno poveznica među neuronima, čime se omogućava jedna vrsta "bypassa" među centrima u mozgu, što se, vrlo pojednostavljeno, može usporediti s premošćivanjem (bypass) začepljene krvne žile koja vodi do srca.

Individualni pristup

U poliklinici se, individualnim pristupom, dijagnostičkom obradom najprije utvrdi da je bilo moždanog udara, kao i njegov uzrok, a prvi je cilj spriječiti njegovo ponavljanje.

– Prvo sagledamo cjelokupnu situaciju uz pregled medicinske dokumentacije kako bismo vidjeli je li medikamentna terapija u sekundarnoj prevenciji odgovarajuća i je li pacijent dobar kandidat za novu metodu u rehabilitaciji posljedica preboljelog moždanog udara. Prvi tretmani traju do sat vremena, a učestalost je dva do tri puta tjedno. Ako imamo mlađeg pacijenta, onda idemo s češćim tretmanima, a ako je stariji, onda ostavimo vrijeme za oporavak da ne bi došlo do prenaprezanja i demotivacije – kaže naš sugovornik.

O uzrocima i učestalosti moždanog udara kod nas dr. Jurišić kaže kako je rizik, naravno, veći kod starije populacije, jer "sve ima svoj vijek trajanja". U porastu je, međutim, i u mlađoj populaciji, dijelom zbog boljeg dijagnosticiranja pojavom magnetske rezonancije i njezinim daljnjim razvojem u povećanju razlučivosti, a dijelom zbog promjene stila života, koji je s jedne strane užurban a "sjedilački", a s druge strane uključuje prevelika sportska naprezanja uz uporabu različitih supstancija. Razlog je dijelom i u povećanju učestalosti malignih bolesti, zlouporabi narkotika i slično, ali i u značajnom produljenju života kod različitih bolesti, prvenstveno kod srčanih anomalija i bolesti.

Simptomi moždanog udara

O tome kako prepoznati da je riječ o moždanom udaru, koji može biti ishemijski (začepljenje krvne žile), i to u značajnoj većini slučajeva, ili hemoragični (pucanje krvne žile), dr. Jurišić kaže:

– Simptomi su najčešće slabost jedne strane tijela, što je odmah uočljivo, kao i problemi u komunikaciji, što može biti i prvi znak moždanog udara. Govorimo o jasnoj kliničkoj slici koja je lako uočljiva i kod laika. Međutim, moždani udar može se prezentirani blagim i nespecifičnim simptomima, stoga pri bilo kakvoj promjeni kod pacijenta u načinu komunikacije ili kognitivnom funkcioniranju, pa i pri jačoj glavobolji, trncima, vrtoglavici i sličnom, treba odmah reagirati i posjetiti liječnika jer je jako važan vremenski interval u kojem pacijent dođe kod neurologa da bi se mogla primijeniti tromboliza, specifična terapija za rastvaranje tromba u akutnoj fazi moždanog udara kojom se sprječava oštećenje dijela mozga u relativnoj ishemiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 16:12