StoryEditorOCM
ZdravljeSpriječeno širenje

U Beču pokrenuto besplatno samostalno testiranje na Covid-19: otkrivanje virusa ‘grgljanjem‘ pokazalo se izuzetno uspješnim

Piše PSD
29. travnja 2021. - 14:51

Od kraja ožujka ove godine svi se Bečani mogu besplatno testirati na koronavirus u sklopu projekta pod nazivom „Svi grgljaju”. Projekt Grada Beča i Bečke gospodarske komore u kojem se koriste testovi koje građani samostalno provode metodom grgljanja pokazao se izuzetno uspješnim. U manje od mjesec dana od njegova početka preuzeto je oko 1,7 milijuna kompleta za samostalno testiranje koji se mogu podići u poslovnicama drogerije Bipa te je obrađeno više od milijun uzoraka. Od toga je 0,56 % nalaza bilo pozitivno pa je tako na vrijeme otkriveno 5.748 infekcija te je spriječeno daljnje širenje virusa.

Prošlog je tjedna, primjerice, u prosjeku obrađeno 32.000 uzoraka dnevno, a tada je postavljen i novi rekord od 40.000 obrađenih uzoraka u danu. Osim toga, do sada se preko 400.000 osoba prijavilo na aplikaciji koja se koristi pri provođenju testiranja. Prema novim analizama u projektu sudjeluju građani svih dobnih skupina, dok su velik interes pokazale osobe u dobi od 20 do 60 godina. Najviše je sudionika zabilježeno u skupini od 30 do 39 godina. 

image
Lead Horizon

Grad Beč i Bečka gospodarska komora još su krajem siječnja pokrenule pilot-projekt u sklopu kojega su se djelatnici raznih poduzeća te organizacija iz zdravstvenog i socijalnog sektora kao i članovi njihovih obitelji mogli besplatno testirati na koronavirus. Nakon završetka pilot-faze projekt je krajem ožujka proširen te su u njega uključeni svi stanovnici austrijske prijestolnice i osobe koje ondje rade, a žive u nekoj drugoj pokrajini u Austriji.

Kako bi građane potaknuli da se redovno testiraju i tako na vrijeme spriječili širenje infekcije, olakšan im je cijeli postupak. Tako komplet za testiranje koje je razvio bečki startup Lead Horizon mogu podići u jednoj od oko 150 poslovnica drogerije Bipa diljem Beča. Uzorci se predaju na 620 lokacija koncerna REWE u Beču, što osim poslovnica Bipe uključuje i trgovine lanaca Billa, Merkur ili Penny te benzinske postaje s REWE trgovinama. Oko 70 % Bečana živi na udaljenosti manjoj od pet minuta hoda od tih lokacija, a svima su dostupne za samo pet minuta vožnje automobilom. U roku od 24 sata građani dobiju rezultate testa putem e-maila.  

image
Lead Horizon

Metoda testiranja grgljanjem koja se koristi vrlo je jednostavna. Otopina na bazi kuhinjske soli grglja se u ustima između 30 i 60 sekundi, a zatim se pomoću cjevčice vrati u epruvetu te se epruveta zatvori i položi u bočicu. Testiranje se obavlja uz video upute na aplikaciji koje su dostupne na deset jezika, između ostaloga i na hrvatskom. Kako bi bili sigurni da je samostalno davanje uzorka ispravno provedeno, sudionik cijeli postupak, uključujući utvrđivanje identiteta uz osobnu iskaznicu ili putovnicu, snima kamerom. Ovakvi su testovi službeno priznati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 05:13