StoryEditor
Zdravljene zovi mama doktora

Tjelesna temperatura varira od osobe do osobe, od obroka i doba dana. Saznajte kada trebate poći k liječniku, a kada trebate ostati mirni

Piše PSD
4. prosinca 2021. - 11:37

Normalna temperatura tijela može varirati i ovisi o nekoliko čimbenika: spolu, godinama, razdoblju dana i slično.

“Temperatura može varirati, pri čemu su neki članovi obitelji konstantno topliji od drugih. To ne mora biti loše. Normalni raspon za većinu ljudi je od 36,1°C do 37,2°C”, navodi liječnik Charles Brantly.

Normalni raspon temperature ipak je malo drugačiji kod djece i kod starijih osoba.

“Djeca su u prosjeku malo topliji nego odrasli, a stariji od 65 godina su malo hladniji”, dodaje liječnik.

Navodi da na temperaturu može utjecati i brzina metabolizma, hidratizacija, pa čak i odjeća koju nosite, prenosi N1.

Žene općenito imaju nižu temperaturu zbog većeg postotka tjelesne masti. Brantly kaže da temperatura kod žena može varirati tijekom menstruacije.

image
Temperatura je niža tijekom noći, a najviša je u pet sati popodne
Damir Krajač/Cropix

Nadalje, temperatura je niža tijekom noći, a najviša je u pet sati popodne. Na temeperaturu može utjecati i hrana koju jedemo pa smo obično malo topliji nakon obroka.

Dakle, sljedeći put kad budete mjerili temperaturu, imajte na umu da normalne vrijednosti variraju između 36,1°C i 37,2°C.

Visoka temperatura jedan je od prvih znakova bolesti, a ako je tjelesna temperatura viša od 38°C, smatra se da osoba ima groznicu, piše Insider. Simptomi groznice uključuju osjećaj hladnoće, glavobolju, umor, bolove u tijelu i znojenje.

Groznica obično prođe kroz tjedan dana, a pri tome je potrebno unositi puno tekućine, odmarati se i nositi laganu odjeću. Ako se stanje ne popravi kroz tjedan dana, obratite se liječniku, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. siječanj 2022 17:08