ZdravljeARHITEKTONSKI IZAZOV

Tisjine karikature nasmijavaju sa zidova, mrske 'katrige' ovdje su šarmantne, a otkrili smo i što krije 'tajna sobica': vodimo vas u unikatnu splitsku 'zubarnicu' koja više sliči na slastičarnicu

Piše Lenka Gospodnetić
27. listopad 2019. - 21:10
Dentelli000

Ako govorimo o neizbježnom segmentu dentalne medicine kao sastavnom dijelu održavanja zdravlja zubi, moramo reći da je ‘muka’ oko takvog posjeta zubaru svedena na minimum u klinici ‘Dentelli’. I to zbog, dakako, susretljivosti osoblja, ali ništa manje ni krasno uređenog interijera koji – možemo to sad slobodno ustvrditi – pomiče granice doživljaja sličnog mjesta.

Govorimo o oko 250 metara četvornih klinike na najvišoj etaži trgovinsko-uslužnog centra Mall of Split, gdje je odnedavno zaživjela rečena privatna zdravstvena ustanova.

Uređena je u skladu s projektom interijera magistre arhitekture Tanje Baldasar Duka, a ona je, dakako, osluškivala želje naručiteljice radova, vlasnice i doktorice dentalne medicine Martine Karlo.

- Prava je rijetkost i radost da investitori i arhitekti tako dobro “kliknu”; teško je, naime, ugoditi nekome u njegovoj viziji ako se s istom i osobno profesionalno ne slažete, a ipak morate na koncu tu staviti svoj potpis – napominje arhitektica, u čijem smo društvu s užitkom razgledali prostor klinike.

Ravno iz garaže

U kliniku ‘Dentelli’ ulazi se – iz garaže. Drugog puta nema, osim liftom izravno u sobu za sastanke, no tu će privilegiju u dogledno vrijeme moći koristiti samo zaposlenici, napominje Baldasar Duka.

Dakle, iz garaže se ulazi u majušno predvorje, a potom odmah u krasno osvijetljenu čekaonicu/recepciju, prirodnim svjetlom obasjanu zahvaljujući jednostavnoj formuli: cijela zidna stijenka je staklena i orijentirana zapadno.

- Ovaj dio je najprostraniji, ima pedesetak “kvadrata” – napominje arhitektica, dok mi uživamo u snimanju brojnih detalja. Najveći “detalj” je, dakako, dominantni recepcijski pult, napravljen od zlatno obojane metalne pregrade rezane po mjeri i sa unutrašnjim led-svjetlom, koje fino ističe logo.

Nasuprot recepcije je, pak, kauč “obučen” u prljavoružičasti baršun, a iznad njega simpatične digitalne grafike s prikazom zebri koje se smiju.

- Ove su nam zebre bile tako neodoljive kad smo shvatili kako su vesele i vole se smijati. Zato smo čak u toalet za pacijente stavili zebrasti uzorak talijanske keramike – kazuje naša stručna, pomalo zaigrana sugovornica.

Nismo odoljeli a da odmah ne skoknemo u zahod uvjeriti se.

E, tu imamo također što vidjeti. Osim harmonično uređena “mokrog čvora” u arhitektonsko-građevinskom smislu, tu je niz sitnica koje svjedoče o poštivanju pacijenta: jednokratne zubne četkice i pastice, zubni konac, ma čak i četka za kosu! Bravo!

Vraćamo se u čekaonicu, u kojoj posebno ljupko mjestašce zauzima dječji kutak s igračkama, stolom za crtanje i igru, najsuvremenijim “play stationom” ali i dobrim starim slikovnicama.

S jedne strane “kids cornera” je mali šank za roditelje, a da isti ne bude prazan, u blizini je caffe-aparat, kao i zdrave grickalice, bez šećera za zdrave zube!

Dok čekaju, pacijenti mogu prolistati i nekoliko knjiga. Jedna od njih zove se “Al dente” i govori o sljubljenosti gastronomije i zdravlja zubi, a druga je “Oni” s crtežima splitske umjetnice Tisje Kljaković Braić.

- Upravo je objava ove hit-knjige bila ključna za ono čime se posebno dičimo: zidne karikature, tri iz Tisjina pera, posebno nacrtane da razvesele ljude koji dođu k nama na zubarski stolac. Vrlo smo zadovoljni ishodom te suradnje – vedro će arhitektica, dok pogled sa zubarskog stolca nudi te male dragulje satiričnog likovnog izraza.

E sad, stolci su u “Dentelliju” također priča za sebe. Naime – mnogi će se čitatelji složiti – tijekom naših života ono što smo iskusili na zubarskim stolcima više od ičega približilo ih je suvremenoj vizualizaciji srednjovjekovnih sprava za mučenje. Ukratko, oblije nas hladan znoj čim ih ugledamo...

Igraonica za mališe

No, ne i u “Dentelliju”! Doista, čak je i tako omraženu stvar poput zubarske “katrige” arhitektica uspjela ubaciti u “soft and fluffy” imidž ostatka salona, obojati “tapecirung” u boje slatke kreme, nježnog pistacija, zavodljive lavande...

Ma, kao u slastičarnici, a ne “zubarnici”!

Ordinacija za mališane, nadalje, također je “svjetska”. Osim što ergonomski prati tjelesnu veličinu malih pacijenata, u njoj prevladavaju živahna boja naranče, stakleni zid krase viseći “čupavci”, preko puta zubarske “sjedaličice” je udobna fotelja za roditelja kao obveznu potporu, a u jednom “kantunu”, pak, posebna je poslastica: gusarska škrinja s blagom, puna malih igračaka! Nakon svakog tretmana mali pacijent smije sebi izabrati jednu od njih i ponijeti je kući...

U nastavku je i soba za sterilizaciju instrumentarija u kojoj više vremena provodi tehničarka nego liječnice, a među posljednjima u nizu je soba za rentgen.

- Nju smo, u suradnji sa stručnjacima Instituta “Ruđer Bošković”, posebno i propisno obložili knaufom “impregniranim” olovom, kako zračenje ni bi nigdje “curilo”. Inače nije opasno ući i razgledati, ne bojte se, nisu uključeni aparati – nutka nas mlada arhitektica.

Njoj je unatoč već bogatom iskustvu ovaj projekt također bio izazov jer do sada nije imala iskustvo uređenja zdravstvenih ustanova, osim jedne splitske ljekarne.

- I sama sam učila baveći se ovim uređenjem, što je potrajalo godinu dana i iziskivalo poprilična materijalna sredstva. No, vjerujem da se sve isplatilo – skromno no ipak ponosno primjećuje arhitektica Tanja Baldasar Duka.

Naposljetku, dolazimo i do sobe za sastanke zaposlenika i suradnika, u čijem sastavu je i čajna kuhinja, kao i mali deponij lijekova u lijepo dizajniranom ormariću.

- Evo, ovo je za mene također bilo nešto novo, dizajnirano baš za zubarsku opremu, da sve bude vidljivo, nadohvat ruke, a opet propisno uskladišteno, da tako kažem – napominje.

Na samom kraju, dolazimo do sobice koja krije slatku malu tajnu...

- To je soba za doktoričinu kćerkicu. Mama je jako zaposlena, ima klizno radno vrijeme i vrlo često uđe u kliniku ujutro a izađe navečer. Zato je malenoj djevojčici, kao i mami na neki način, ‘Dentelli’ centar drugi dom. Ovdje može prespavati i igrati se kad nema druge opcije, a djecu na povremeni boravak mogu ostaviti i druge liječnice i tehničarke – demistificira tajnu ljupko uređene prostorije arhitektica.

A kakav bi to “drugi dom” bio da u njemu nema i tuš-kade? Eh da, uz zasebne sanitarije za zaposlenike ugrađen je tuš da se mogu osvježiti, a u blizini su i garderobni ormarići.

Uistinu, bolnica u malom, k tomu više nalik kakvom ugodnom mjestu za društveno okupljanje i slatko “selfiranje”, to jest “samoslikanje” negoli, božeprosti, liječenje i patnju. I to treba toplo pozdraviti.

#DENTELLI#TANJA BALDASAR DUKA