StoryEditorOCM
ZdravljeEUROPA

Tinejdžeri koriste kondome i pilule za kontracepciju znatno manje od 2014. godine, nezaštićeni seks je u porastu

Piše MOZAIK SD
29. kolovoza 2024. - 11:46

Mlađa generacija u Europi sve je manje vjerojatno da će koristiti kondom prije seksa, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija. Korištenje kondoma među seksualno aktivnim adolescentima značajno se smanjilo od 2014. godine, dok je stopa nezaštićenog seksa zabrinjavajuće visoka, objavio je regionalni ured WHO-a za Europu sa sjedištem u Kopenhagenu prilikom predstavljanja novog izvješća o toj temi.

image

Kondom

Shutterstock

To mlade ljude izlaže značajnom riziku od spolno prenosivih zaraznih bolesti i neželjenih trudnoća, upozorila je organizacija. Za izvješće, koje je dio još opsežnije zdravstvene studije među adolescentima, deseci tisuća 15-godišnjaka iz 42 zemlje i regije u Europi, središnjoj Aziji i Kanadi anketirani su o svom seksualnom zdravlju svake četiri godine od 2014. do 2022. godine.

Tako je otkriveno da značajan udio seksualno aktivnih ispitanika ima nezaštićeni spolni odnos. Udio dječaka koji su rekli da su koristili kondom tijekom posljednjeg spolnog odnosa pao je sa 70 na 61 posto od 2014. do 2022. i sa 63 na 57 posto za djevojčice. Gotovo trećina (30 posto) nije koristila kondom ili kontracepcijske pilule tijekom posljednjeg spolnog odnosa.

image

Bez kondoma nigdje...

Shutterstock

Prema WHO-u, podaci ukazuju na značajne nedostatke u obrazovanju primjerenom dobi i pristupu kontracepcijskim sredstvima. Rezultati izvješća su zastrašujući, ali ne i iznenađujući, rekao je regionalni direktor WHO-a Hans Kluge. Spolni odgoj primjeren dobi i dalje se zanemaruje u mnogim zemljama - a tamo gdje postoji, posljednjih je godina pod lažnom paljbom jer navodno promiče seksualno ponašanje.

Sveobuhvatno seksualno obrazovanje ključno je kako bi se svim mladim ljudima pružila prilika da donesu informirane odluke o seksu u posebno ranjivom trenutku svog života – prijelazu iz adolescencije u odraslu dob, rekao je glavni autor izvješća, András Költo sa Sveučilišta u Galwayu. Mladima su potrebne ne samo informacije, već i sigurna mjesta za raspravu o temama kao što su pristanak na seks, intimni odnosi, rodni identitet i seksualna orijentacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 17:25