StoryEditor
Zdravlje'umelo' vas vrime?

Sve vas boli, grintavi ste i potišteni? Splitski stručnjaci otkrivaju možemo li za to okriviti vrijeme ili je nešto drugo posrijedi; Pročitajte i što poduzeti da vam bude bolje...

Piše Tea Sumić Miletić
19. rujna 2019. - 19:44
shutterstock_1484627480

Možete li, bez da pogledate kroz prozor (ili smartphone), reći da je nastupila promjena vremena? Ako je odgovor potvrdan, vjerojatno ste i prije Vakule znali da dolazi jer su vam ju dali naslutiti loše raspoloženje, razdražljivost, bolovi na mjestu starih ozljeda, ukočena leđa i slični neugodni simptomi.

Tada vas sigurno nimalo ne veseli kraj ljeta i nastup sezone promjenjivog vremena... 

Ako ste se raspitali o svojoj pretjeranoj osjetljivosti na vremenske prilike, možda vam jer netko rekao da ste meteoropat, no, pretpostavljamo, nitko vam nije kazao kako biste se trebali boriti protiv te svoje 'patije'.

Po svoj prilici je bilo i takvih koji su vas pokušali uvjeriti da ste sve to samo umislili, a vama nije jasno kako ste dobra dva dana prije promjene vremena mogli burno reagirati kad već godinama ne pratite prognozu upravo iz straha da ćete, očekujući da vas zbog juga i kiše snađe loše raspoloženje, baš takvo raspoloženje i 'prizvati'.

Je li vam netko kome ste se požalili da od ove tegobe pati pola vaše familije, i to generacijama unatrag, rekao da ste to sve pokupili jedni od drugih kao neželjeni uzorak ponašanja?  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kama Julia (@kamajulia86) on

Vi, naravno, ni jednom od tih objašnjenja ne vjerujete, jer vrlo dobro znate da vam ružno vrijeme smeta i gotovo te izvlačite argumente poput onog kako je još u vrijeme Dubrovačke republike vrijedilo da za vrijeme južine nema vijećanja i donošenja važnih odluka. Da ste u pravu potvrđuju i nedavno provedena istraživanja.

Istraživanje provedeno na dvjesto osoba s bolesnim koljenima pokazalo je vezu između promjene atmosferskih prilika i pojave bolova. Kako su izvijestili s Tufts-New England Medical Centera u Bostonu, rast i pad tlaka zraka utječe na receptore boli povezane sa završecima živaca zbog čega dolazi do bolova u (bolesnom ili ozlijeđenom) zglobu koljena (detaljnije o rezultatima možete pročitati ovdje).

Drugo slično istraživanje dovelo je do zaključka da se zbog fluktuacija u temperaturi i tlaku zraka mijenja viskozitet tekućine u zglobovima pa dolazi do osjećaja ukočenosti i bolova.

Pokazalo se i da meteoropatima škode promjene u stupnju vlažnosti, količini svjetla i elektromagnetskim valovima, a sve se to mijenja kod promjena vremena. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Мирослава Липа (@myralypa_photo) on

Okej, ovo se tiče samo bolova, a što je s raspoloženjem? Pa, netko se potrudio i to podrobnije istražiti. Nedavno su objavljeni rezultati studije provedene na miševima u Japanu, prema kojoj promjene u tlaku zraka utječu na mozak.

Istraživanje je pokušalo ispitati utjecaj promjena vremena, osobito pada tlaka, na ponašanje miševa. Otkrilo se da se miševima koji trpe bol zbog ozljeda stanje pogoršalo kad su izlagani nižem tlaku zraka, što bi značilo da su meteoropati, a znanstvenike je zanimalo dolazi li zbog toga do promjena koje bi mogle utjecati na ponašanje.

Pokusnim životinjama utvrđena je povećana aktivnost neurona vestibularnog dijela mozga. Vestibularni sustav vezan je s malim mozgom, a bitan je za ravnotežu, koordinaciju pokreta te za fokus i praćenje okoline, no ono što je važno za ovu temu je da je povezan s limbičkim sustavom koji je, pak, ključan za emocionalnu dobrobit jer pod kontrolom drži emocije, afekte i motivaciju, ali i patološke pojave kao što su bezrazložan bijes i agresivno ponašanje (više detalja možete doznati ovdje).

Dakle, kad s južinom dođe niži tlak zraka, a vi se osjećate 'gnjilo' ili razdražljivo, nimalo to više ne umišljate od onoga koji tvrdi da mu je iz istog razloga ukočeno koljeno ili da ga boli glava.

I nema veze što je jugo još tek na Rtu dobre nade, osjetljivije osobe promjene vremena naslute i do 3 dana prije nego do njih dođe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gabriela Pannia (@purplesoulblog) on

Psiholozi i psihijatri koje smo kontaktirali oko ove su teme podijeljeni. Jedan nam je ugledni splitski stručnjak kategorički ustvrdio da nema utjecaja vremena na raspoloženje, dok je njegova kolegica bila nešto 'mekša' pa je rekla da vrijeme može izazvati uznemirenost, no prvenstveno u osoba koje ionako već nešto muči. 

- Kad te boli duša, parti i tilo, to je poznata stvar, a kad smo u balunu, zabrinuti, tada nas je lakše uznemiriti.

Koji put za to krivimo partnera, muža, djecu, a koji put vrime, jer lakše nam je prebaciti krivicu na drugoga kad se sami ne  možemo nositi s problemom - istaknula je, no ipak je priznala kako senzibilniji ljudi uistinu lošije reagiraju na ružno vrijeme što je, rekla je, razumljivo, jer svi smo bolje volje kad je lijepo i sunčano pa nam skoči razina serotonina, 'hormona sreće' koji igra važnu ulogu u održavanju ravnoteže raspoloženja, a njegov je manjak povezan s depresijom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Arianna (@ariaride) on

I sad, što vam preostaje? Službenog lijeka - nema. Alternativne grane medicine preporučuju korištenje određenih pripravaka i biljaka, poput rodiole (Rhodiola Rosea) koja snižava stres i umiruje i sibirskog ginsenga koji, kažu, jača um i tijelo u borbi protiv stresa i guarane koja stimulira središnji živčani sutav i otklanja umor.

Osim toga preporučuju se glog, kamilica i lavanda, u obliku smirujućeg čaja, te povećan unos magnezija i vitamina B, a savjetuju se boravljenje na otvorenom, bez obzira na vremenske prilike, te umjerena tjelesna aktivnost.

Zanimljiv je savjet da bi se na promjene vremenskih prilika trebalo što bolje naviknuti i to tako da im se namjerno izlažemo. Ne bojte se, ne treba stajati na kiši, ali preporučljivo je što ćešće odlaziti u saunu ili tursku kupelj, 'čeličiti se' hladnim tuševima i baviti se sportskim aktivnostima na svježem zraku, kako bi se tijelo priviklo na fluktuacije u temperaturama, vlažnosti i tlaku zraka.

Dakle, kad vam se čini da bi najbolje bilo zavuči se u kuću, kukati i duriti se, zaputite se u oštriju šetnju kroz prirodu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mel Kiper (@kiperslilteashop) on

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. listopad 2020 12:02