StoryEditor
ZdravljeKRVARENJE I BOL

Svaku drugu osobu muči ovaj problem i o njemu nerado priča: ugledni splitski liječnik savjetuje kako ga spriječiti i liječiti, način sjedenja na WC školjci od presudne je važnosti

Piše Prof. dr. sc. Izet Hozo, gastroenterolog
3. prosinca 2019. - 20:02

U novom broju priloga "Moje zdravlje", koje će se naći u prodaji u srijedu uz "Slobodnu Dalmaciju", poznati gastroenterolog prof. dr. sc. Izet Hozo otkriva sve što trebate znati o jednom od najčešćih zdravstvenih problema suvremenog društva, o kojem se istovremeno nerado priča.

Nerijetko u moju specijalističku ordinaciju dojaze uplašeni pacijenti koji odmah, "s vrata", panično navode problem koji ih dovodi - pojava krvi u stolici.

Da se razumijemo, pojava krvi u stolici zaista je alarmantan simptom i nitko na to nije indiferentan, jer se odmah pomišlja na najgoru mogućnost - rak debelog crijeva. Srećom to je u ovoj situaciji najrjeđa varijanta.

Brojni su razlozi pojave krvi u stolici, ali odmah da umirimo čitatelje: u 90 posto slučajeva nisu opasni i relativno se lako liječe, ali zbog onih 10 posto razloga moramo itekako biti oprezni.

Najčešći razlog pojave minimalne (nekad i obilnije) količine svijetlocrvene krvi u stolici su hemoroidi (narodski šuljevi, maravele).

Postoje i drugi uzroci, poput polipa, fisure (rascjep sluznice), angiodisplazije (proširenje krvnih žilica), ali i rak debelog crijeva, a na njih se posumnja tek nakon isključenja hemoroida kao uzroka.

Karakteristična boja krvi

Boja krvi ukazuje na približno mjesto krvarenja: crna stolica (melena) je najčešće uzrokovana krvarenjem iz gornjih dijelova probavnog trakta (jednjak, želudac, dvanastopalačno crijevo), tamno-maslinasta iz tankog crijeva, ili početnog dijela debelog crijeva, a svjetlocvena krv, koja se pojavi na početku stolice, na obrisku, ili kaplje iz čmara tijekom napinjanja je skoro siguran znak hemoroida.

Smatra se da polovina stanovništva iznad 50 godina pati od hemoroida, pojava novih slučajeva je 2:1000 ljudi, često se javljaju kod trudnica, kod osoba koji imaju sjedalački način života, malo se kreću i pate od zatvora.

Postoji i tzv. dijateza (sklonost) za hemoroide, tj. ako je netko od roditelja patio od hemoroida, veća je šansa da i potomci naslijede sklonost razvoju te bolesti.

Četiri stupnja

U prvom stupnju hemoroidi su samo malo uvećani i mogu se otkriti jedino anoskopijom ili rektoskopijom. Rijetko se pojavljuje svijetlocrvena krv u stolici i to tijekom naprezanja, u većini slučajeva su bezbolni, ostaju u kanalu.

Drugi stupanj hemoroida - hemoroidi dosežu završetak kanala, ali se i vraćaju spontano, osjećaj je stranog tijela, krvarenje i svrbež su češći.

Treći stupanj - hemoroidi su toliko veliki da prolaze vani (prolabiraju), ali ih bolesnik može sam vratiti pritiskom prsta, pri pregledu se odmah vide kao plavkaste izbočine iz čmara, često je krvarenje, curenje sadržaja iz crijeva, crvenilo okolne kože.

Četvrti je najteži stupanj, kada se hemoroidi toliko povećaju i zaglave da se ne mogu spontano niti uz pomoć vratiti nazad, te je nužna liječnička pomoć poradi brojnih komplikacija koje donose: otežane defekacije, krvarenja, anemije i sl. Obično završavaju operacijom.

Profesionalno oboljenje

Djelatnici pojedinih profesija, koji su tijekom posla stalno u stojećem ili sjedećem položaju (konobari, činovnici) imaju veću šansu da razviju hemoroide, kao i debele osobe.

Posebno su česti hemoroidi kod osoba koje pate od zatvora i suhih, tvrdih stolica zbog kojih se moraju jako naprezati i tiskati da bi je ispraznili, što opet dovodi do hemoroida.

Sklonost pretjeranoj upotrebi začina (papar, ljuta paprika i sl), te začinjene hrane (kulen, mađarski gulaš, fiš paprikaš) također mogu dovesti do pojave hemoroida radi iritacije analne regije.

Kako zatvor, tako i proljev, zbog napinjanja i stolice koja iritira, može dovesti do hemoroida.

Jutarnja žurba radi odlaska na posao, nastojanje da se defekacija obavi u kućnom WC-u, često rezultira fijaskom: pojavom hemoroida i razvojem zatvora.

Na poslu, također, većina posebice žena hotimično zatomi refleks defekacije ne želeći, iz društvenih obzira, dugo se zadržavati u WC-u, što dovodi do potpunog gašenja refleksa, konačno do razvoja zatvora i hemoroida.

Stidljivost odgađa liječenje

Veliki broj pacijenata se zbog stidljivosti ne javlja liječniku, jer je to bolest o kojoj se nerado priča u društvu, a još manje posjećuje liječnik radi neugodnih pretraga koje slijede.

Korištenje "narodnih pripravaka", masti i obloga ponekad rezultira poboljšanjem, ali znam i dosta slučajeva u kojima su, baš zbog takvog "liječenja", pacijenti debelo kasnili i dopustili razvoj opasnih stanja kao što su tumor analne regije, Crohnova bolest koja često daje slične simptome, fistule i fisure.

Mogućnosti liječenja su široke i obuhvaćaju lokalno liječenje medicinskim pripravcima (oblozi, masti, čepići), promjenu načina prehrane, strogi dijetalni režim, redukciju tjelesne težine i svakodnevnu tjelovježbu, jer ne smijemo zaboraviti da, kada se kreće tijelo, kreću se i crijeva.

Kao i za sve ostale bolesti, i ova se može prevenirati osobnim angažmanom pacijenta.

Spriječiti ponovni nastanak hemoroida prvenstveno možemo promjenom načina života, počevši od promjene prehrane što podrazumjeva jedenje namirnica s više vlakana kao što je voće i povrće, pijenje puno tekućine (8-9 čaša vode, čaja), izbjegavanje hrane koja deblja, alkohola, kave, pušenja, više kretanja, najobičnije šetnje barem sat vremena dnevno i prakticiranje tjelovježbe.

Takav način života i prehrane pogoduje mekšoj stolici, čime je olakšano pražnjenje crijeva i smanjenje tlaka, koji kad je povišen pogoduje nastanku hemoroida.

Nadalje, savjetuje se izbjegavanje predugog sjedenja, napinjanja za vrijeme defekcije, kupke u mlakoj vodi.

Jedan od priznatih načina prevencije jest da se tijekom sjedenja na WC-u koristi položaj čučnja. Pod noge se, naime, stavi mali stožac tako da su izdignute i savijene, obuhvate se rukama i u tom se položaju vrši defekacija.

 

U novom broju 'Moga zdravlja' pročitajte:

- Kako uspostaviti ravnotežu hormona

- Koju hranu konzumirati da očuvate zdravlje očiju

- Trudnice 40+ - rizici o kojima se u javnosti ne govori

- Deklaraije na proizvodima - naučite ih tumačiti

- Istina o cikoriji

- 14 razloga za usporeni metabolizam

- Mišja groznica

- Promjena vremena i migrene

- Ivica ima socijalnu fobiju, boji se žena

- Vježbe istezanja

- Šumeći vitamini - za i protiv

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. kolovoz 2022 17:51