Jabuke su uvjerljivo najpopularnije voće među ljudima, a i nutricionisti se slažu da je dobro jesti ih često. Međutim, iako su veoma zdrave i sadrže veliku količinu vitamina i minerala, nisu sve sorte se jednako moćne. Jedna sorta se posebno izdvaja. Riječ je o zelenim jabukama. Ova vrsta ima daleko više korisnih materija od ostalih, a povoljno utječe na funkcioniranje cijelog organizma, piše domidizajn.
Nutricionisti su naveli 6 razloga zašto je dobro pojesti barem jednu zelenu jabuku dnevno:
Poboljšavaju rad probavnog sustava
Zelene jabuke imaju visok sadržaj vlakana koji utječu na “unutrašnju” ravnotežu i jačanje metabolizma. Bogate su polisaharidima i ligninom koji su od vitalnog značaja za zdravlje debelog crijeva.
Daju nam energiju
Sadrže velike količine željeza koje povećava nivo kisika u krvi, ali tu su i bakar, cink, mangan i kalij koji jačaju vaš metabolizam. Ukoliko se osjećate umorno ili primijetite pad energije, ne ustručavajte se, pojedite jednu zelenu jabuku.
Reguliiraju šećer i kolesterol
Mogu regulirati nivo šećera u krvi, kolesterol i pročišćavaju jetru. Dovoljno je da pojedete samo jednu jabuku dnevno i primijetit ćete značajnu razliku, kažu nutricionisti.
Eliminiraju podočnjake
Antioksidansi koji se nalaze u zelenim jabukama pomažu da se riješite podočnjaka i osvježite izgled vaših očiju.
Pomažu nam da ostanemo mladoliki
Antioksidansi koji se nalaze u zelenim jabukama potiču regeneraciju ćelija i popravljaju teksturu kože i zatežu je, što rezultira mladolikim i zdravim izgledom kože lica.
Potiču sagorijevanje masnih naslaga
Zelene jabuke imaju mali udio šećera, ali zato obiluju vlaknima koja potiču bolji rad metabolizma, a samim tim započinje i proces razgradnje masnih naslaga.