StoryEditor
ZdravljeBOLJE JE PAZITI

Što uzrokuje rak? Uz genetiku, postoji brojni ‘okidači‘ koji mogu dovesti do bolesti, donosimo listu danas poznatih kancerogenih tvari

1. srpnja 2020. - 08:46
Shutterstock

Svi karcinomi su posljedica oštećenja ili genetskih mutacija u našem DNK-u. No, još su brojni razlozi zbog kojih se pojedini slučajevi raka pojavljuju kod ljudi. Neki su genetski i prenose se s generacije na generaciju, a drugi su rezultat stvari koje u našem okruženju udišemo, jedemo ili koristimo.

Znanstvenici su uočili 30-ak najopasnijih stvari koje se snažno povezuju s karcinomom, koji je inače drugi najčešći uzrok smrt u SAD-u, nakon srčanih bolesti. U osnovi utječe na način na koji naše stanice rastu i dijele se, mijenjajući ih na najrazličitije načine. Maligna bolest širi se tijelom poput neprijateljske vojske, dok toksične stanice nemilosrdno prerastaju u neumoljive/neizlječive tumore.

Neki slučajevi karcinoma su izvan naše kontrole, uzrokovani su određenim genetskim oštećenjima i predispozicijama koje se prenose s jedne generacije na drugu ili ih potiču genetske promjene koje prolazimo tijekom svoga života. Ali isto tako znamo da udisanje određenih supstancija, jedenje određenih proizvoda, pa čak i upotreba nekih vrsta plastike povećava rizik od nastanka smrtonosnih karcinoma. Donosimo vam poznate kancerogene – uzročnike raka, i još nekoliko stvari koje znanstvenici ističu kao glavne osumnjičene.

Šećer

Znanstvenici sada znaju da konzumiranje previše slatkih proizvoda ne može samo dovesti do dijabetesa, nego i aktivno oštetiti vaše stanice i povećati izglede za razvoj raka. Ali to nije sve. Nova istraživanja pokazuju da šećer može potaknuti rast tumora u tijelu jer rak voli koristiti šećer kao gorivo.

"Prekomjerna konzumacija šećera dovodi do začaranog ciklusa kontinuirane stimulacije razvoja i rasta karcinoma", istaknuo je belgijski molekularni biolog Johan Thevelein u svojem istraživanju iz 2017. godine. Znanstvenici navode da to revolucionarno istraživanje omogućava bolje razumijevanje kako šećer i rak djeluju i mogli bi jednog dana pomoći u kreiranju ciljanih strategija prehrane za pacijente.

Procesirana hrana

Svaka hrana koja dolazi u tankom plastičnom omotu industrijski je zatvorena i napravljena je da traje mjesecima bez kvarenja, brzo je rješenje za glad u pokretu, ali vjerojatno će i povećati rizik od raka.

Znanstvenici u Francuskoj nedavno su otkrili vezu između ljudi koji jedu više prerađene hrane i onih koji razviju više raka.
Još nisu sigurni je li problem u stabilizirajućim sastojcima u hrani, plastičnoj ambalaži ili nekoj drugoj kombinaciji. A kako je njihova studija bila korelativna, moguće je da postoji još neki skriveni faktor.

Pušenje

Iako je duhanska industrija pokušala to prikriti, godinama znamo da duhanski dim ima najmanje 70 kemikalija koje izazivaju rak. Nisu pogođeni samo pušači; ljudi koji udišu dim iz druge ruke mogu također razviti smrtonosne oblike raka.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti kažu da "nepušači koji su izloženi pasivnom pušenju kod kuće ili na poslu povećavaju rizik od razvoja raka pluća za 20-30 posto". U povećanom su riziku i osobe koje žvaču duhan.

Izlaganje solariju

Prema podacima fondacije Skin Cancer Foundation, ljudi koji koriste solarij prije 35. godine života povećavaju rizik od razvoja melanoma za 75 posto. Redovito sunčanje također vam može naštetiti, pa se savjetuje nošenje zaštitne odjeće, korištenje krema za zaštitu od sunca i pronalaženje hladovine ako ćete biti izloženi suncu dulje od 15 minuta.

Toksične kemikalije na poslu

Neki ljudi nemaju drugog izbora nego raditi s tvarima koje izazivaju rak. Oni kojima prijeti kontakt s aktivnim supstancijama koje izazivaju rak na poslu jesu radnici koji rade s aluminijem, slikari, osobe koje dolaze u kontakt s katranom/ kancerogenim benzenom, proizvođači guma, frizeri koji se svakodnevno bave bojama, radnici salona za nokte koji udišu opasna isparavanja, te svi koji rade u noćnoj smjeni. Svjetska zdravstvena organizacija je 2007. godine klasificirala noćni rad kao mogući kancerogen.

Pečenje na otvorenom plamenu

Dimljeno meso s roštilja može biti nježno i ukusno, ali vjerojatno povećava i rizik od raka. Prema Nacionalnom institutu za rak, kada se meso poput govedine, peradi ili ribe peče na vrućem otvorenom plamenu (gradela), masnoća i sokovi koje ispuštaju u vatru otpuštaju opasne kemikalije.

Alkohol

Redovita, obilna konzumacija alkohola može povećati rizik od razvoja nekoliko različitih vrsta raka, uključujući rak grla, jetre, dojke i debelog crijeva. Prema Nacionalnom institutu za rak, "rizik od razvoja raka povećava se s količinom alkohola koju osoba popije".

Dizelski ispušni plinovi

Dizelski dim sadrži više od 30 različitih tvari koje mogu uzrokovati rak.

Slano sušeno meso ili riba i kisela hrana

Riba sušena u soli, koja je popularna u Kini, sadrži mnogo nitrata i nitrita, poznatih karcinogena u životinjama koji također mogu uzrokovati rak kod ljudi. Kemijski spojevi mogu oštetiti DNK, i potiču rak glave i vrata. Prema podacima Cancer Research UK, "ljudi iz Kine ili kineskog podrijetla koji žive u Velikoj Britaniji imaju višu stopu raka nazofarinksa od ostalih etničkih skupina, što bi moglo biti posljedica njihove prehrane". Konzumiranje puno ukiseljene hrane također može povećati rizik od raka želuca.

Šunka, slanina, salame i kobasice

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da prerađeno meso poput hot-doga, šunke, slanine i kobasica može izazvati rak. To je zato što je meso na neki način obrađeno kako bi ga se sačuvalo ili aromatiziralo koristeći tehnike poput soljenja, sušenja, fermentacije ili dimljenja. WHO također smatra da bilo koja vrsta crvenog mesa općenito može biti povezana s povećanim rizikom od raka, poput kolorektalnog karcinoma, ali to zasad ne mogu tvrditi sa sigurnošću.

Kontrola rađanja i estrogeni

Žene koje rano dobiju menstruaciju ili kasnije uđu u menopauzu mogu imati povećan rizik od raka dojke jer su izložene većoj količini estrogena i progesterona koje stvaraju jajnici. Žene koje prolaze kroz menopauzu i koriste kombiniranu terapiju estrogenom-progestinom kako bi olakšale svoje simptome također mogu biti izložene većem riziku od razvoja karcinoma dojke.
Upotreba pilula za kontrolu rađanja također može povećati rizik za razvoj raka grlića maternice, iako postoje neki dokazi da je kontrola rađanja povezana sa smanjenim rizikom od razvoja drugih vrsta raka, poput endometrija (maternice), kolorektalnog karcinoma i karcinoma jajnika.

Virusi

Izloženost određenim vrstama virusa posredno može povećati rizik od raka. To je zato što u nekim situacijama virusi pokreću genetske promjene u stanicama koje mogu pridonijeti raku. Prema CDC-u: "Neki virusi povezani s rakom su humani papiloma virusi (HPV), koji uzrokuju rak grlića maternice; virusi hepatitisa B i C, koji mogu uzrokovati rak jetre, i virus Epstein-Barr, koji može uzrokovati vrstu limfoma, dok bakterija H. pylori može uzrokovati rak želuca."

Prekomjerna tjelesna težina

Zbog pretilosti možete povećati rizik za razvoj karcinoma dojke, debelog crijeva, rektuma, jednjaka, bubrega, gušterače i drugih karcinoma. To se može spriječiti jedenjem zdrave hrane i prakticiranjem dovoljno tjelesne aktivnosti, koje ne samo da pomažu ljudima u održavanju zdrave težine, nego također smanjuju rizik za neki od tih karcinoma.

Formaldehid

Znanstvenici već godinama znaju da formaldehid može izazvati rak nosa u štakora. Sredstva za konzerviranje i dezinfekcijsko sredstvo koriste se u nekim ljepilima i građevinskim proizvodima, a Međunarodna agencija za istraživanje raka objavila je da mogu izazvati rak i kod ljudi.

Zagađenje zraka

Zagađeni zrak i čestice u njemu također mogu dovesti do raka. Čađa općenito nije poželjna. U Londonu su ljudi još u 18. stoljeću primijetili da se uz ​​mnogo čišćenja dimnjaka razvija rak skrotuma, a daljnja studija potvrdila je konačnu vezu između čišćenja dimnjaka i većeg broja karcinoma skrotuma. Udisanje čađe također je povezano s karcinomom pluća, jednjaka i mjehura.

Silicij

Silicij je prirodni mineral koji se nalazi u pijesku, kamenu i betonu. No, kada građevinski radnici i rudari udahnu čestice silicija rezanjem, piljenjem ili bušenjem stijena, to može povećati rizik od razvoja raka pluća.

Radijacija

Kod ljudi koji su preživjeli napad atomskom bombom zračenje može izazvati rak. Također ga možemo dobiti i od sunčevih UV zraka i X-zraka. Ali jedan liječnički pregled neće uzrokovati rak: veza između zračenja i rizika od raka pokazuje se kod ljudi koji su bili izloženi velikim dozama zračenja, poput žrtava nuklearne nesreće u Černobilu, ili bolesnika oboljelih od raka, što je zapravo ironično, koji se ponekad liječe visokim dozama zračenja.
Ipak, američko društvo za borbu protiv raka upozorava da "ne postoji prag ispod kojeg se smatra da je takva vrsta zračenja potpuno sigurna".

Kronična upala

Kronična upala poput dugotrajne infekcije, bolesti crijeva ili pretilosti može nanijeti ozbiljnu štetu našem DNK-u i dovesti do viših slučajeva raka.

Neke plastične mase

Plastika može biti opasna, osobito ako ispušta kemikalije kroz ogrebotine ili pukotine u spremniku. BPA je sintetički estrogen koji se koristi u mnogim plastikama i smolama od 1960-ih godina. BPA smole mogu se koristiti unutar proizvoda poput metalnih limenki za hranu kao brtvila, dok polikarbonatna BPA plastika može uključivati ​​boce s vodom i spremnike za hranu. BPA se čak pojavljuje i na sjajnoj strani papira za kopiranje, kako bi se tinta stabilizirala. Iako su mnogi proizvođači plastike počeli označavati svoje proizvode kao "BPA", još uvijek postoji puno tvari koje se povezuje s rakom dojke i prostate.

Implantati

Stavljanje stranih predmeta u tijelo poput silikonskih implantata (ili drugih metala i keramike) može dovesti do raka, prema Međunarodnoj agenciji za istraživanje raka. U kolovozu 2019. dvije žene podnijele su tužbu protiv proizvođača implantata Allergan, mjesec dana nakon što je tvrtka odustala od svojih teksturiranih implantata Biocell, koji su povezani s anaplastičnim velikim limfomima povezanim s implantatom (BIA-ALCL), ali ne i rakom dojke.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) navodi najmanje 573 izvješća o BIA-ALCL-u širom svijeta, uključujući 33 smrtna slučaja. Dijagnoza BIA-ALCL još je relativno rijetka dijagnoza za pacijente s implantatima, prema klinici Mayo.

Infekcija HPV-om

Ljudski papiloma virus uobičajen je u skupini seksualno prenosivih virusa i jedan je od onih koje smo ranije spomenuli koji može izazvati rak. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da se više od 40 različitih vrsta može prenijeti seksualnim kontaktom. Mnogi oblici virusa nestaju sami od sebe i relativno su bezopasni, ali drugi mogu uzrokovati karcinom grlića maternice, penisa, vagine i analne bolesti. Čak ni upotreba kondoma neće nužno spriječiti širenje HPV-a. Zbog toga CDC preporučuje da svi dječaci i djevojčice dobiju cjepivo protiv HPV-a, idealno prije prvog seksualnog susreta.

I poljubac može biti opasan

Otprilike 98% nas će se zaraziti virusom mononukleoze koji uzrokuje rak do trenutka kad odrastemo, od ljubljenja s nekim tko ima virus, preko konzumiranja hrane ili pića do dolaska u bliski kontakt s njima kad kašlje ili kiše. Ovaj Epstein-Barr virus je relativno bezopasan za većinu nas, ali u rijetkim slučajevima herpes može dovesti do većih stopa karcinoma nosa, limfoma i raka želuca.

Vruća pića

Pijenje vrućih napitaka koji izbacuju puno pare može spaliti jezik, što uzrokuje više slučajeva raka grla. Znanstvenici su otkrili da ljudi koji piju supervruću hranu, koja se tradicionalno poslužuje vrućim cijevima u hladnim područjima Južne Amerike, imaju veće stope raka jednjaka, a pijenje alkohola i pušenje mogu još povećati rizik. Nedavno su istraživači također otkrili da su ljudi u sjeveroistočnom Iranu, koji su pili dvije šalice vrućeg čaja svaki dan, imali 90 posto veći rizik za razvoj raka jednjaka od njihovih iranskih susjeda koji su čekali da im se čaj ohladi.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 17:06