StoryEditor
ZdravljeKLOROM PROTIV COVIDA

Što će se vašem tijelu dogoditi ako poslušate Trumpa i popijete čašu Domestosa? Vodeći hrvatski toksikolog opisuje posljedice, neke su stravične

Piše Saša Jadrijević Tomas
27. travnja 2020. - 21:57
Poznati splitski umjetnik Neno Mikulić napravio je za 'Slobodnu' prikaz Trumpa koji se ‘nalijeva’ DomestosomNeno Mikulić

Liječnici u Americi navode da je porastao broj trovanja sredstvima za čišćenje, a neki su pili i sredstva u kojima se nalazi otrovni klor. Neki su grgljali grlo, drugi su agresivna sredstva za dezinfekciju ulijevali u nos, a sve nakon što je američki predsjednik Donald Trump postavio pitanje bi li dezinficijensi, ako već ubijaju virus na površinama, mogli pomoći u borbi protiv korone ako ih se unese u tijelo. Dodao je i da je njemu ta ideja “zanimljiva”.

A evo što na to kaže naš poznati toksikolog, profesor Franjo Plavšić.

– Trump je tom preporukom pokazao koliko je neodgovoran i koliko je pogubno kad je takva osoba na vlasti, posebice u ovoj zdravstvenoj krizi. Što se tiče njegove preporuke da se unose dezinficijensi, među kojima je najčešći natrijev hipoklorit (klor), koji sadrže brojna sredstva za dezinfekciju kućanstava i bolnica, poput globalno poznatog Domestosa, to je iznimno glupa, ali i opasna izjava, jer može biti koban ako ga se popije. Ako ga kojim slučajem neki nesretnik posluša, neće se dobro provesti.

Zbog tog se savjeta može i umrijeti, jer kad klor dođe u doticaj s usnom šupljinom, jednjakom, ždrijelom i želucem, oštećuje probavni sustav. Ako je količina veća, može čak doći i do smrti ili vrlo teškog oštećenja organa, te velike i bolne traume. Ako se proguta Domestos, trebalo bi popiti vodu, ali ne smije se izazivati povraćanje – kaže nam Plavšić, navodeći da je to sredstvo posebice opasno ako dođe do pluća.

image
Poznati splitski umjetnik Neno Mikulić napravio je za 'Slobodnu' prikaz Trumpa koji se ‘nalijeva’ Domestosom
Neno Mikulić

U slučaju trovanja i oštećenja pluća, zbog ozbiljnosti stanja, pacijenti mogu završiti i na respiratoru.

– Važno je napomenuti da klor isparava, pa se zbog inhalacija toksičnih supstancija može dogoditi i edem pluća (nakupljanje tekućine u plućima), što je za život opasno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju jer izaziva oštećenje propusnosti kapilarno-alveolarne membrane, pa je opskrba kisikom i izbacivanje ugljikova monoksida otežano ili potpuno prekinuto i može doći do brze smrti.

Naime, ako klor dođe do želuca, može se pojaviti nagon za povraćanjem, pa potom može doći do aspiracije hipoklorita u pluća i do pojave edema opasnog za život – navodi Plavšić, te dodaje i da su ostala dezinfekcijska sredstva jako nadražujuća i potencijalno opasna.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo tako navodi da se za dezinfekciju, osim natrijeva hipoklorita, mogu koristiti etanol (70%), glutaraldehid (2%), izopropanol (50%), povidon-jod (10%, 1% joda), benzalkonijev klorid (alkil dimetil benzil amonijev klorid) (0,05%).

Sva ta sredstva, kaže Plavšić, mogu biti otrovna za organizam, posebice ako se unose oralno ili se ne pridržavamo uputa proizvođača.

image
Hrvatski toksikolog Franjo Plavšić
Duje Klarić/HANZA MEDIA

Sve o zbrinjavanju pacijenata koji su se otrovali kemikalijama možete naći i Vodiču Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu.

Postupak u slučaju trovanja


U priručniku Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu navodi se da se u slučaju trovanja hipokloritom (bilo udisanjem ili gutanjem), odnosno Domestosom i brojnim drugim sredstvima koji ga sadržavaju, mora provesti hitni postupak:

1. Odmah osobu odvesti na hitnu pomoć. Ponijeti sa sobom ambalažu proizvoda.

2. Ne izazivati povraćanje, niti provoditi ispiranje želuca. Ne davati medicinski ugljen.

3. Što je prije moguće popiti malu količinu vode (120-240 ml), što može ublažiti koroziju sluznice. Paziti kod djece da ukupna količina vode ne prijeđe 15 ml/kg.

4. Ne pokušavati neutralizaciju davanjem kiselina ili lužina.

5. Pušenje cigareta može pogoršati oštećenje pluća pa osobu treba upozoriti da se suzdrži od pušenja.

#DONALD TRUMP#TOSKIKOLOG FRANJO PLAVŠIĆ#COVID-19#DOMESTOS#KLOR#TROVANJE

Izdvojeno

17. lipanj 2020 00:21