Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
ZdravljeU JEKU POVRATKA OSPICA

Stiže najpoznatiji svjetski 'antivakser': vjeruju li Splićani liječniku kojemu je oduzeta dozvola ili struci koja cjepivom iskorjenjuje smrtonosne bolesti? Metoda kojom širi svoja uvjerenja zastrašujuća je

Piše Javorka Luetić
7. lipnja 2019. - 22:01

Novi slučajevi ospica u Splitsko-dalmatinskoj županiji zadnjih dana uznemirili su javnost unatoč tome što nadležne službe poduzimaju sve kako bi se izbjegla epidemija.

Dodatni strah među Splićane unijela je i najava skupa "Hrvatske udruge roditelja aktivista", koji su kao gosta pozvali bivšeg liječnika Andrewa Wakefielda, najvećeg svjetskog protivnika cijepljenja, kojemu je oduzeta licencija za rad u Velikoj Britaniji, kojega je časopis Times 2012. godine uvrstio na svoju listu "Velikih znanstvenih prevara", a Good Thining Society dodijelilo mu "nagradu" za životno djelo u nadriliječništvu, pozivajući se na njegov kazneni progon zbog obolijevanja od zaraznih bolesti u zemljama gdje su se ljudi masovno prestali cijepiti, pa tako i zbog smrtnih slučajeva.

Oštra reakcija s Medicinskog fakulteta: Ne vjerujte porukama antivakcinacijskog gurua! Odbijanje cijepljenja nas vraća u prošlost i povećava rizik od obolijevanja i umiranja od masovnih zaraznih bolesti

I baš u trenutku kada se bojazan od novog vala zaraznih bolesti širi svijetom, a i Splitom, splitska udruga zabrinutih roditelja poziva dotičnoga gospodina da im se pridruži u obilježavanju "Međunarodnog dana svjesnosti o osobama oštećenima cjepivom".

Tko je Wakefield

A tko je zapravo Andrew Wakefield?

Radi se o osobi koja je 1998. godine u Velikoj Britaniji pokrenula antivakcinašku histeriju lažiranim stručnim člankom koji je objavio u "The Lancetu", a radilo se o istraživanju kojim je dokazivao da postoji povezanost između Crohnove bolesti, dakle autoimune, kao i pojave autizma s jedne strane, te cjepiva protiv ospica.

Štoviše, on je dodatno šokirao i struku i javnost sazvavši presicu na kojoj je javno zatražio da se zaustavi korištenje trostrukog cjepiva sve dok se ono dodatno ne ispita.

Uskoro su i stručnjaci i istraživački novinari uočili da kod troje od devetero djece za koje je Wakefield tvrdio da su dobili autizam, autizam uopće nije dijagnosticiran. Otkrilo se i da samo jedno dijete od njih 12 ima jasnu sliku regresivnog autizma. Ispalo je da je od tih 12 djece za koje se tvrdilo da ranije nisu imala nikakvih zdravstvenih problema, njih čak pet prethodno pokazivalo određene probleme u razvoju.

Wakefield, koji je do tada imao doktorat znanosti i liječničku licenciju gastroenterologa u prestižnoj zdravstvenoj ustanovi, doživio je katastrofalno uništenje profesionalnog i osobnog ugleda. Ispalo je da je njegovo istraživanje provedeno na uzorku od samo 12 (dvanaest!) djece, što nikako ne može biti reprezentativan uzorak, ali i da paniku od cjepiva nije pokrenuo spomenuti članak, nego upravo spomenuta tiskovna konferencija, iz čega je bilo jasno da njegov aktivizam nema znanstvenu, nego isključivo propagandnu podlogu.

Stoga mu je u Velikoj Britaniji uskoro oduzeta licencija, a britanski istraživački novinar Sunday Timesa Brian Deer 2004. je otkrio da je dio roditelja 12-ero djece iz tog rada u The Lancetu za istraživanje regrutirano preko britanskog odvjetnika koji je – pripremao tužbu protiv proizvođača dotičnog cjepiva.

Britanski mediji su zadnjih godina objavljivali da se bivši liječnik "izgubio negdje u SAD-u", gdje je postao jedna od glavnih poluga "antivakserskog" pokreta koji diljem svijeta pokušava dokazati da cijepljenje protiv zaraznih bolesti dovodi do autizma.

Pokazalo se da se nije radilo o slučajnom uzorku, a kamoli neopterećenom sukobom interesa, da bi na koncu Deer otkrio da je dotični odvjetnik osobno platio 400.000 funti Wakefieldu, da je bolnica u kojoj se radilo istraživanje primila od "Legal Aid Boarda" 55.000 funti za istraživanje... Na kraju je Opće medicinsko vijeće Velike Britanije optužilo Wakefielda za teške profesionalne prekršaje, uključujući i nečasnost, odnosno nepoštenje.

Ignorirani nalazi

Osim toga, i jedan od tadašnjih studenata koji je surađivao na Wakefieldovu istraživanju priznao je 2009. da je Wakefield naprosto ignorirao laboratorijske nalaze koji nisu imali veze s onime što je napisano u radu objavljenom u The Lancetu.

The Lancet je sporni Wakefieldov članak povukao ubrzo nakon objave. No, njega se citira i danas, unatoč tome što su do 2011. mnogi znanstveni centri u svijetu dokazivali da nikada i nigdje nije utvrđena nikakva povezanost cjepiva s autizmom ili nečim što bi bilo "autistični enterokolitis".

Recentni rezultati desetogodišnjeg istraživanja provedenog na 650.000 djece u Danskoj također potvrđuju da ne postoji veza između autizma i cijepljenja. Nažalost, procijepljenost protiv ospica konstantno pada u brojnim zemljama, u Velikoj Britaniji s 92 posto među je djecom pala na 73 posto, u nekim dijelovima Londona pala je na manje od 50 posto.

Stanje u SAD-u je još gore: smatra se da je 125.000 djece ostalo necijepljeno isključivo zahvaljujući Wakefieldu. Istodobno, razvijene zemlje bilježe epidemije ospica, mumpsa..., od njih se počelo i umirati, pa je tako u Srbiji u zadnje dvije godine umrlo 13-ero djece, a u Hrvatskoj su zabilježeni novi slučajevi bolesti.

I dok struka štiti cijepljenje kao jednu od najvažnijih mjera sprječavanja bolesti uopće, javnost je svakim danom sve više podijeljena. Kako bismo pomogli čitateljima, odlučili smo kontaktirati Medicinski fakultet u Splitu, koji je prije nekoliko dana javno objavio izjavu kojom se građane upozorava na nekoliko problema vezanih uz skup protivnika cijepljenja u Splitu.

– Morali smo reagirati – objašnjava nam dr. sc. Ozren Polašek, izvanredni profesor s Katedre za javno zdravstvo.

– Cijepljenje je jedan od najvećih dosega moderne medicine, ni jedna druga mjera nije spasila toliko života. Prije ere cijepljenja, šansa preživljenja djeteta do petog rođendana iznosila je samo oko 60 posto. Cijepljenjem smo iskorijenili velike boginje, a na pragu smo iskorjenjivanja dječje paralize.

Osim što je ovo jedini način borbe protiv određenih zaraznih bolesti za koje nemamo razvijene lijekove, dodatna prednost cijepljenja je kolektivni imunitet, kojim čuvamo osobe koje se zbog kroničnih bolesti ili oštećenja imunološkog sustava ne smiju cijepiti, ali i one koji nakon cijepljenja nisu razvili odgovarajući imunološki odgovor.

No, kao i sve druge metode u medicini, i cijepljenje ima svoje nuspojave, ali nikako ne one koje zagovara Wakefield. Većina nuspojava cijepljenja je blaga, i odnose se na bol i crvenilo na mjestu uboda. Teže nuspojave temelje se na neodgovarajućem imunološkom odgovoru, u obliku alergijske reakcije ili anafilaktičkog šoka. Stoga je nužno nakon cijepljenja neko vrijeme provesti u ordinaciji, kako bi se mogla pružiti primjerena zdravstvena pomoć u takvom slučaju.

Tradicija cijepljenja

Cijepljenje ne uzrokuje autizam, odlučan je profesor Polašek. Za to jednostavno nema dokaza. Tvrdnja da cijepljenje uzrokuje autizam temelji se na znanstvenom radu gospodina Wakefielda koji je povučen, jer su u pitanje dovedeni mnogi detalji u provedbi istraživanja i načinu donošenja zaključaka.

Nakon toga su objavljeni brojni drugi radovi koji nisu pokazali nikakvu povezanost autizma i cijepljenja, na mnogo većem broju djece. I tu je problem "antivaksera", kaže profesor Polašek – ne možete koristiti znanstvenu metodu za objavljivanje članka na koji se pozivate, a zatim kada netko drugi koristi istu tu metodu i pokaže drukčije rezultate, tada tuđi rad proglasite urotom i odbacite. Znanstvenu metodu možete koristiti u potpunosti ili uopće ne, poručuje prof. Polašek.

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u vezi s trenutačnom epidemiološkom situacijom, ističu da je cijepljenje jedna od najznačajnijih javnozdravstvenih intervencija koju danas provode gotovo sve zemlje na svijetu u obliku nacionalnih programa imunizacije djece.

– Takav program ima višedesetljetnu tradiciju u Hrvatskoj; zahvaljujući tome postignuti su impresivni rezultati u smanjivanju pobola od bolesti protiv kojih se cijepi. Zadnji slučaj difterije u Hrvatskoj zabilježen je 1974. godine, dječje paralize 1989. godine, a druge bolesti, koje se mogu prevenirati cijepljenjem, svojim pobolom i smrtnošću prestale su biti javnozdravstvenim problemom. To je i razlog što su mnogi zaboravili zašto cijepimo i kako je svijet izgledao prije pojave cjepiva.

Vratimo li se u prošlost, na svakih 10 registriranih smrti, oko osam ih je bilo uzrokovano bolestima protiv kojih danas postoji cjepivo. Nažalost, upravo zbog toga što su takve bolesti postale rijetkost, dio roditelja smatra da djecu više ne treba cijepiti. Tome pridonosi i strah od nuspojava, koje se mogu javiti nakon svakog lijeka ili medicinske intervencije – istiže dr. Željka Karin, ravnateljica NZJZ-a, upozoravajući i na nisku razinu zdravstvene prosvjećenosti.

Podsjeća da smo, kao županija razvijenog turizma, sve manje zaštićeni od bolesti koje nam mogu unijeti turisti iz drugih zemalja. Uz to, u 21. stoljeću sve više i sve češće putujemo po cijelom svijetu te možemo biti izloženi riziku obolijevanja.

Na koncu, tek ćemo vidjeti hoće li svjesni Splićani reagirati dišpetom prema nadriliječništvu, oduprijeti se antivakserima i poslušati ono što tvrdi medicinska struka na temelju znanstvenih dokaza na početku 21. stoljeća.

Dolaze nam roditelji koji su prije odbijali cijepiti djecu

Kad je riječ o antivakserskom pokretu, moje iskustvo govori da naši sugrađani nisu skloni aktivizmu, a to što se neki zbog nekih loših iskustava boje, ja ih razumijem, ali to sve prije ili poslije dođe na svoje kad im objasnimo kolika je zapravo blagodat zaštititi svoju djecu cjepivom protiv teških bolesti.

Imala sam slučaj roditelja čije je dijete imalo neke posljedice nakon prvog BCG cjepiva, i to ih je traumatiziralo. Poslije nisu doveli dijete ni na jedno obvezno cijepljenje. Otac mi je rekao da se on boji i da neće riskirati, a kad djevojčica bude punoljetna, neka sama odluči.

Na koncu je djevojka došla s majkom u 23. godini, kad joj je trebala potvrda o cijepljenju kao uvjet za stažiranje. Sve sam joj objasnila, a onda sam je u kratkom vremenu cijepila protiv svih bolesti i sve je prošlo bez ikakvih problema – kazuje nam dr. Milka Brozović, iskusna epidemiologinja s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

– Ovih dana nam se javljaju i roditelji djece koji su proteklih godina odbijali cijepiti djecu protiv ospica, a sad svakodnevno zovu i dolaze ispraviti grešku. A toga gospodina koji ne razumije važnost cijepljenja ne bih ni spominjala – kaže dr. Brozović.

Akademija medicinskih znanosti: Budite dio 21. stoljeća!

Znanost je pokretač razvoja čovječanstva, naše oruđe, oružje i utvrda koja odolijeva površnosti, neozbiljnosti i neetičnosti. Znanstvena čestitost je preduvjet i neizostavni dio znanosti, a iskoristivost znanstvenih rezultata u praksi dovela nas je u razdoblje iznimnog tehničkog i tehnološkog napretka, medicinskih dostignuća i ljestvica koje si sve dalje postavljamo – navodi se u priopćenje Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, javnosti upućeno upravo u povodu dolaska u Split jednog od najistaknutijih protivnika cijepljenja, Andrewa Wakefielda.

Podsjećajući na problematično Wakefieldovo istraživanje, u priopćenju, koje potpisuju dr. Anamarija Jurčev Savičević, dr. Ivo Banović i dr. Ivan Urlić, kaže se da u brojnim istraživanjima provedenim širom svijeta, na puno većem uzorku ispitanika, nije dokazana povezanost autizma s cijepljenjem.

No "svjedočimo pravom civilizacijskom koraku unatrag; zarazne bolesti koje smo eliminirali ili uspješno stavili pod kontrolu, opet se javljaju i prijete zdravlju populacije koja je preduvjet prosperiteta svakog društva", kaže se te javnost poziva da podržava zdravstveni sustav, izgradi svoje stavove o cijepljenju u kontaktu sa zdravstvenim stručnjacima koji prakticiraju medicinu zasnovanu na dokazima, štite zdravlje svoje, ali i druge djece, te budu, u najboljem smislu, dio 21. stoljeća.

 

#CIJEPLJENJE#VAKCINACIJA#ANDREW WAKEFIELD#WAKEFIELD U SPLITU#CIJEPLJENJE I AUTIZAM

Izdvojeno