StoryEditorOCM
Zdravljenacija na apaurinima

Stanje nacije: u Hrvatskoj je više propisanih lijekova za smirenje nego stanovnika, jedna županija je izuzetak

Piše mozaik sd
4. srpnja 2023. - 11:14
Hrvatski obiteljski liječnici za anksiolitike lani su izdali čak 4,5 milijuna recepata, znatno više nego što Republika Hrvatska ima stanovnika (ilustracija)/Shutterstock

Na prvi pogled i prostim okom može se vidjeti da duševno stanje nacije nije najbolje. Nije to vidljivo samo u izljevima agresivnosti u stanovima i kućama, na ulicama i nogometnim stadionima, s vatrenim oružjem i bez njega.

Vidljivo je to i po osjećaju besperspektivnosti, nelagode, zabrinutosti, stresa, straha i panike... Ne ulazeći u meritum koliko je to prouzročeno takvim stanjem u društvu, reklo bi se da su Hrvatice i Hrvati anksiozni.

Dokaz za to je što su anksiolitici, javno poznatiji kao "tablete za smirenje", najpropisivaniji lijek u ordinacijama hrvatskih obiteljskih liječnika. Anksiolitici čine više od osam posto izdanih lijekova i za njih je prošle godine izdano 4,5 milijuna recepata, znatno više nego što Republika Hrvatska ima stanovnika.

image

Ni depresija se ne da, lani su građani Hrvatske predignuli 1,5 milijuna pakiranja antidepresiva (ilustracija)

/Shutterstock

Za one koji ne znaju treba reći da anksiolitici nisu antidepresivi, kojih su Hrvati u vrtlogu inflacije i prelaska na euro lani predignuli 1,5 milijuna pakiranja.

Ipak, ima jedna županija u kojoj anksiolitici nisu najčešće propisivani recept. To je, iako se to po političko - ekonomskom stanu ne bi reklo, Požeško slavonske županija u kojoj je najčešće propisivan recept za obiteljskog liječnika bio onaj za ACE inhibitore (za liječenje povišenog tlaka), piše Portal Zdravlje.

Netko traumatiziran možda bi i poslije ovih podataka posegnuo za anksiolitikom, ali netko smireniji, i za to dobro plaćen, trebao bi analizirati podatke i situaciju te napraviti sve što se može da se smanji anksioznost, depresivnost i visoki tlak u društvu i kod građana.

image

Samo u Požeško-slavonskoj županiji anksiolitici nisu na prvom mjestu propisivanja, nego lijekovi za povišeni tlak, također simptom stresa (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:34