StoryEditor
ZdravljeTrk u ambulantu

Split je na +35 u hladu, držite se ovih smjernica za lakši dan: toplinski je udar i svi se osjećaju grozno, ali ako imate ove simptome, potražite pomoć

Piše J. V.
27. lipnja 2019. - 19:09

U većini dijelova Hrvatske, danas je taj dan, dan prvog po redu toplinskog udara. Temperature su dosegle maksimume, Split je na 35 stupnjeva u hladu, na suncu je i do desetak stupnjeva više. 

Unatoč upozorenjima stručnjaka, brojni su oni koji se ne drže zlatnih pravila kada su u pitanju ovako ekstremni uvjeti. Plaže su krcate i u paklene sate, od 11 do 15, kada apsolutno nitko ne bi trebao napuštati klimatizirane kuće ukoliko ne mora, a naročito ugrožene skupine, novorođenčad, starije osobe i kronični bolesnici.

Oprez je u ovim vremenima potreban i ostalima. Pojačano znojenje dovodi do dehidracije kao krajnje poslejdice, a ona može biti opasna iz više razloga. O sunčanici da ne govorimo, stoga se pokušajte pridržavati ovih savjeta koje prenosi NHS.

Ekipe Hitne pomoći ne staju: Od kad je upeklo zovu nas non-stop za sve živo! Zove jedan da brzo dođemo jer 'čovik leži u parku'. Mi došli, a ovaj odmara, nije mu ništa... A stranci? Oni su još gori!

Jer, prema prognozama sudeći, isto nas vrijeme očekuje i sutra. Stoga:

- zatvorite prozore i spustite rolete u 'najgore ure'

- ne izlazite između 11 i 15 sati

- pogodnije su svjetlije zavjese, a rolete neophodne

- svakih nekoliko sati tuširajte se u hladnoj vodi, ako ste fizički ograničeni prskajte se vodom ili osvježite hladnim oblozima

- pijte dovoljno tekućine (voda, manje masna mlijeka i čajevi su dobra opcija)

- ograničite unos gaziranoga i voćnih sokova (kupovnih), poslužite se limunadom

- pratite upozorenja DHMZ-a

- planirajte obroke unaprijed, obavite kupovinu kasno navečer ili rano jutro kako biste bili sigurni da nećete trebati izlaziti

- pronađite najhladniju sobu u kući i u njoj provodite većinu vremena

- nosite laganu, prozračnu odjeću prirodnih materijala

- ukoliko morate izaći, obavezno nosite šešir i sunčane naočale

- provjeravajte starije članove rodbine i one koji imaju problema sa zdravljem

A iako se velika većina ljudi osjeća iznimno loše za vrijeme toplinskih udara, vrlo je važno na vrijeme prepoznati simptome koji bi vas trebali uputiti u najbližu ambulantu. Ako primijetite jedan od sljedećih, potražite pomoć:

- ostajete bez daha

- jaka bol u prsima

- zbunjoza, konfuzija, halucinacije

- intenzivna žeđ

- slabost

- vrtoglavica

- grčevi koji nikako ne prolaze

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2021 23:50