StoryEditor
Zdravljenajbolji početak dana

Spas za bolna leđa, ukočenost i loše raspoloženje u samo dvije minute: splitska instruktorica joge pokazala nam je kako izvesti seriju vježbi koje olakšavaju brojne tegobe

Piše Tea Sumić Miletić
8. rujna 2019. - 09:56
ivana1

Pogoršanje vremena mnogima je pokvarilo planove za kupanje, no drugima je donijelo nešto neugodnije probleme, poput ukočenosti i bolova u leđima, bezvoljnosti, lošeg raspoloženja i općenitog osjećaja 'fjake'. Muče li i vas navedene boljke, prijat će vam jutarnje razgibavanje po 'receptu' starom čak pet tisuću godina (skeptici će reći da je smišljen tek početkom prošlog stoljeća), poznatom pod nazivom pozdrav Suncu.

Riječ je o slijedu jogijskih položaja, pomno posloženih kako bi se prirodno nastavili jedan na drugi te bez puno suvišnih pokreta razgibali kralježnicu, odagnali ukočenost i smirili um. Kako se točno izvodi ovaj slijed pokazala nam je splitska instruktorica joge Ivana Šalov koja nam savjetuje da ga je najučinkovitije vježbati ujutro te napominje kako ćemo od njega osobite koristi imati upravo sada, na početku razdoblja u kojem kraju privodimo godišnje odmore i vraćamo se rutini.

Bole vas leđa, razdražljivi ste i loše se osjećate? Tijelo vam poručuje da mu nešto nedostaje: započnite dan uz par laganih vježbi uz video-upute splitske instruktorice joge!

- Pozdrav Suncu kao jutarnja rutina savršena je priprema za dan pred nama. U mjesecu smo u kojem se polako vraćamo svojim svakodnevnim obavezama, a pozdrav Suncu ili  Surya Namaskar je fluidna, graciozna praksa koja uravnotežuje duh i tijelo. Savršena je priprema za novi dan jer je energizirajuća, polako otvara i razbuđuje tijelo, otklanja jutarnju ukočenost te sinhronizira dah i pokret - objašnjava Ivana koju možete pratiti na stranici Nereida Yoga.

Smatra se kako redovito izvođenje ovog slijeda vježbi pomaže kralježnici i zglobovima da postanu gipkiji te jača mišiće, naročito gornjeg dijela tijela. Vjeruje se i da poboljšava probavu, pomaže kod zatvora i nadutosti, pospješuje sagorijevanje masti, čisti pluća i pomaže eliminaciji toksina, smiruje živčani sustav, poboljšava pamćenje te daje snagu i dugovječnost.

Surya Namaskar, osim toga, smiruje živčani sustav, misli i emocije jer dok se usredotočujemo na pokret i dah nemamo vremena za uobičajeni suvišni, smušeni unutrašnji dijalog koji nam samo crpi energiju. Istodobno, vježbanje pozdrava Suncu razbuđuje i poboljšava koncentraciju, pamćenje i san te podiže razinu životne energije.

Želite li još bolje rezultate postupno povećajte broj ponavljanja dok izvođenje pozdrava Suncu ne potraje petnaestak minuta. Koliko god da puta izvodili Suryju Namaskar, imajte na umu da je jako važno voditi računa o načinu disanja. Dišite kroz nos i pripazite da se udisaj poklapa s istezanjem ili izdizanjem, odnosno širenjem ekstremiteta, a izdisaj sa spuštanem i savijanjem tijela, odnosno skupljanjem ruku ili nogu.

Nakon izvođenja svake serije duboko i polagano udahnite i izdahnite, a primijetite li da vam je teško uskladiti dah s pokretima, usporite ritam. Po završetku vježbanja pozdrava Suncu lezite na leđa, lagano raširite ruke i noge, zatvorite oči i osjetite kako vam se tijelo opušta. 

 

Izdvojeno

10. srpanj 2020 00:39