Poznato je da je dobra prevencija zdravlja prestati dosoljavati hranu jer to značajno pomaže održati krvni tlak u normalnim granicama. Međutim, nova studija sa Sveučilišta Tulane u New Orleansu, koja je koristila podatke oko 400.000 sudionika, pokazala je da je to korisna metoda i u prevenciji dijabetesa tipa 2. Studija je opservacijska, što znači da ne može dokazati uzrok i posljedicu - konkretno, da previše soli u prehrani uzrokuje dijabetes, već samo da je otkrivena povezanost, a ne isključuje i druge razloge razvoja bolesti, piše Živim.
Prerađene namirnice
Vjeruje se i dokazano je da povećanje unosa soli, mjereno natrijem u mokraći, može povećati razinu hormona stresa, kortizola, a on je povezan s povišenim krvnim tlakom i smanjenom učinkovitošću hormona inzulina, ključ...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....