StoryEditorOCM
ZdravljeISTRAŽIVANJE

Sol obično povezujemo s visokim tlakom, ali izgleda da utječe na još jednu čestu bolest današnjice

Piše Suzana Cibocci/Živim
13. studenog 2023. - 12:37

Poznato je da je dobra prevencija zdravlja prestati dosoljavati hranu jer to značajno pomaže održati krvni tlak u normalnim granicama. Međutim, nova studija sa Sveučilišta Tulane u New Orleansu, koja je koristila podatke oko 400.000 sudionika, pokazala je da je to korisna metoda i u prevenciji dijabetesa tipa 2. Studija je opservacijska, što znači da ne može dokazati uzrok i posljedicu - konkretno, da previše soli u prehrani uzrokuje dijabetes, već samo da je otkrivena povezanost, a ne isključuje i druge razloge razvoja bolesti, piše Živim.

Prerađene namirnice

Vjeruje se i dokazano je da povećanje unosa soli, mjereno natrijem u mokraći, može povećati razinu hormona stresa, kortizola, a on je povezan s povišenim krvnim tlakom i smanjenom učinkovitošću hormona inzulina, ključnog u kontroli razine glukoze u krvi i u razvoju dijabetesa. Dokazi za ovaj mehanizam temelje se na pokusima na životinjama, ali još uvijek ne i na ljudima.

image
Shutterstock

Unatoč tome što se konkretni zaključci mogu čekati godinama, smanjenje soli je uvijek dobar savjet koji se itekako isplati slušati. Količina soli koja nam je potrebna daleko je manja od 8-11 grama koliko je dnevno unosi prosječan čovjek na zapadu (uključujući i Hrvatsku). Također, velika većina zemalja provodi mjere smanjivanja soli u prehrani kako bi se drastično smanjio broj oboljelih od povišenog krvnog tlaka, koji je među glavnim okidačima moždanog udara.

Visoki krvni tlak

Također, osobe s dijabetesom tipa 2 često imaju i visoki krvni tlak, a kada smanje sol u prehrani, zdravlje im se poboljša i smanje se komplikacije koje često prate neregulirani šećer.

Treba znati i da se znatne količine soli, kao i šećera, nalaze u prerađenoj hrani. Prema najnovijim podacima iz britanskog nacionalnog istraživanja o prehrani, najveći doprinos soli u prehrani imaju kruh, sir i mesni proizvodi poput slanine. No, veliki dio našeg unosa soli također dolazi iz gotovih jela, juha i umaka, pekarskih proizvoda i žitarica, ali i slatke hrane. Naime, uz čips i konzervirane proizvode, sol se skriva i u desertima, u koje se dodaje da pojača okus slatkog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:23