StoryEditorOCM
Zdravljeniz blagodati

Smanjuje rizik od raka, puna je vlakana: ovo jeftino povrće češće biste trebali imati na svom tanjuru

Piše MOZAIK SD
4. srpnja 2024. - 22:36

Prema novoj studiji, konzumiranje male mrkve tri puta tjedno značajno povećava karotenoide u koži.

Karotenoidi su fitonutrijenti (kemikalije koje se prirodno nalaze u biljkama) odgovorni za crvenu, narančastu i žutu boju mnogih voća i povrća kao što su grejp, mrkva, paprika, rajčica i bundeva. Prethodna istraživanja povezala su više razine karotenoida s nižim rizikom od kroničnih bolesti poput bolesti srca i nekih vrsta raka.

Ljudi s višim razinama karotenoida također imaju poboljšano zdravlje kože i jaču imunološku funkciju.

Ovo su prednosti mrkve:

Dobar izvor vitamina A

Karotenoidi su privukli pozornost nutricionista jer ih tijelo može razgraditi u dvije molekule koje se zatim mogu pretvoriti u vitamin A. Vitamin A je važan za podržavanje funkcije imunološkog sustava, ali također ima ulogu u zdravlju očiju, prenosi The Telegraph.

Zaštita od raka

Dr. Kirsten Brandt, i njezin tim objavili su istraživanje 2023. godine gdje su otkrili da konzumacija 300 g mrkve tjedno smanjuje rizik od raka u prosjeku za 15 posto.

image
/Shutterstock

Međutim, to nije zbog karotenoida, već zbog potpuno drugog spoja unutar mrkve koji se zove poliacetilen. Ove kemikalije pomažu regulirati upalu i tako sprječavaju oštećenje stanica, nudeći zaštitni učinak protiv raka.

Puna vlakana

Mrkva sadrži velike razine vlakana što je čini važnom za zdravlje probavnog sustava. Vlaknima je također potrebno mnogo vremena da se razgrade, zbog čega se dulje osjećate sitima.

“Vlakna igraju jako važnu ulogu u podržavanju crijevnog mikrobioma”, objašnjava nutricionistica Jenna Hope.

Vlakna će također usporiti otpuštanje šećera u krvotok, pa ako pojedete desert nakon velikog tanjura mrkve, dobit ćete manje intenzivan “nalet šećera”

Zdravlje kože

Budući da se karotenoidi nakupljaju u koži, neka istraživanja govore kako to ima koristi za ljude s osjetljivom kožom koji su skloni opeklinama od sunca, kaže dr. Brandt.

Iako istraživanja o ovoj temi još uvijek traju, neki znanstvenici misle da bi konzumiranje mrkve moglo pomoći u smanjenju rizika od raka kože.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. studeni 2024 07:09