StoryEditor
ZdravljePrije standardnih

Simptomi u ovoj kombinaciji mogli bi ukazivati na bolest od koje mnogi strahuju: ako imate sva četiri, posjetite liječnika

Piše J. V.
16. svibnja 2019. - 01:01

Poteškoće sa spavanjem ima otprilike svaki drugi čovjek na svijetu - stres i svakodnevne obaveze, razmišljanje o onima sutrašnjima i mozganje jeste li napravili baš sve što ste trebali, znaju postati previše. Ako tome pridodate probleme u vezi, u obitelji, strah od bolesti, moglo bi postati čudno što ste uopće oka sklopili...

No problemi sa snom nisu uvijek povezani samo sa stresom; mogu, u kombinaciji s nekim drugim simptomima, biti znak ozbiljnijih bolesti. Upravo je stoga važno proučavati ih u grupama i konzultirati se s liječnikom ukoliko primijetite da zadovoljavate većinu njih kada je o određenoj bolesti riječ.

Istraživanje u trajanju od punih petnaest godina donosi tako rezultate koji bi mogli biti ključni u ranome otkrivanju Parkinsonove bolesti, prenosi CNN.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kalstein France 🔬Health (@kalsteinhealth) on

Stručnjaci koji su sudjelovali na njemu proteklo desetljeće i pol tvrde kako određena skupina simptoma ukazuje ne samo na sklonost razvijanju teške bolesti, već se povezuje s većim brojem oboljenja od iste.

Kanije 'Parkinsonovu' prepoznajemo po pacijentovom otežanome kretanju i izraženom tremoru ekstremiteta, a ovo su simptomi koji bi mogli ukazati na problem mnogo ranije:

1. Problemi sa spavanjem

Razvitak Parkinsonove bolesti povezuje se uvelike s poremećajem spavanja poznatim i pod nazivom "parasomnija", a koji je mnogo kompleksniji od pukog previranja po krevetu koje se ne događa svake noći. Pacijenti koji pate od ovog poremećaja REM faze sna, često mjesečare, nemaju snove, znaju se u kretanju iza sna i povrijediti, no ujutro se ničeg ne sjećaju.

2. Gubitak njuha

Brojni ispotanici koji boluju od Parkinsonove bolesti "prijavili" su kako su nekoliko godina prije pojave ikakvog tremora i problema s kretanjem osjetili promjene u svome njuhu. Mnogi se sjećaju da se njuh najprije promijenio, potom i gotovo u potpunosti nestao - gotovo 90% pacijenata prošlo je kroz sličan proces.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CJW Hospitals (@cjwhospitals) on

3. Zatvor

Problemi s probavom također su česti kod pacijenata, a kod mnogih su otpočeli godinama prije pojave standardnih simptoma, stoga ih većina ignorira. Kako je riječ o još jednome simptomu karakterističnom za brojne druge poremećaje i bolesti, ljudi najčešće ne idu za njim, no ako se nađe u kombinaciji s ostalima na ovoj listi, stručnjaci savjetuju posjet liječniku.

4. Anksioznost i depresija

Lošije i bolje trenutke tijekom dana iskusi svaka osoba na ovome svijetu, no ukoliko su promjene raspoloženja postale vrlo izražene ili vas ometaju u svakodnevnim zaduženjima, moglo bi to značiti da ste razvili neki oblik anksioznoga poremećaja. Najbolje će u tome slučaju biti da se obratite liječniku - no riječ je ujedno i o problemu s kojim se susreće svaki pacijent koji boluje od Parkinsonove bolesti.

Promjene u raspoloženju, prijavljuju oni oji su sudjelovali u gore spomenutom istraživanju, znale su se pojaviti i do nekoliko godina prije ostalih simptoma.

Važno je na kraju napomenuti da čak i ukoliko imate svaki od simptoma na ovoj listi, to ne znači nužno da ćete razviti bolest. No zaista postoje dokazi koji ukazuju da ova kombinacija uistinu može upućivati na problem, stoga je preporučljivo posjetiti liječnika i konzultirati se.

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 15:53