StoryEditor
ZdravljeSmanjite utjecaj

Simptomi trovanja radijacijom prikazani u 'Černobilu' su brutalni, ali određenim smo izvorima zračenja izloženi na dnevnoj bazi: neke je stvari ipak bolje izjegavati, evo što pogotovo

Piše J. V.
5. lipnja 2019. - 23:38

Jedan od razloga zašto trenutno cijeli svijet priča o HBO-ovoj seriji "Černobil" krije se sigurno u činjenici što su svi ti pusti gledatelji, u većoj ili manjoj mjeri, istraumatizirani prikazanim.

Mogli ste znati sve o katastrofi koja se dogodila ne tako davne 1986., mogli ste se i pripremiti istraživanjem, posjetiti Pripjat turistički, zaključiti da je uistinu grad duhova i vratiti se kući duboko potreseni. Mogli ste i pogledati dokumentarne filmove, ali na horor koji je ostavila najbolje ocijenjena serija svih vremena, sigurno niste bili spremni.

Radi se možda o najbolje snimljenome materijalu "ikada", kažu, no pogled izbliza na užase koje su proživljavali stvarni ljudi, radnici nuklearke, žene vatrogasaca i oni sami, koji su te kobne noći nakon eksplozije reaktora požurili gasiti radioaktivni požar, ostavlja bez daha. Ljudi koji se raspadaju, povraćaju, krvare i umiru pred očima voljenih od posljedica izloženosti radijaciji možda su i prije prikazani na filmovima, ovako stvarno i "opipljivo", možda i ne.

Nakon zadnje epizode 'Černobila', novinarka 'Slobodne' prisjeća se boravka u gradu duhova: Kolonija atomskih fizičara, liječnika i inženjera još uvijek prati posljedice katastrofe, evo kako danas izgledaju gradovi iz HBO-ova hita

Horor trovanja radijacijom prikazan je već u prvoj epizodi, prikazuje se sve do posljednje, kada jednome od likova doslovce otpadne koža s lica. Riječ je, dakako, o ekstremnim slučajevima akutnog radijacijskog simptoma, ARS-a. Do njega dolazi nakon što je osoba u vrlo kratkome vremenu izložena vrlo visokim razinama radijacije. Prvi simptomi uključuju mučninu, povraćanje, proljev i glavobolju, a nastupaju samo nekoliko minuta nakon izlaganja.

Vizualno je serija s te strane, potvrđuju stručnjaci za Health, vrhunski obavila posao. Scene su snimane iz neposredne blizine, pa je horor kod gledatelja još jači. 

Što slijedi?

Nakon što početni simptomi prestanu, osoba može neko vrijeme ukazivati na znakove poboljšanja, da bi odmah potom pokazala sve prijašnje simptome, samo mnogo izraženije. Tu je i gubitak apetita, vrućica, čak i napadaji i padanje u komu, piše CDC.

Jedan od najužasnijih simptoma onaj je oštećene kože. U trećoj epizodi serije to je prilično jasno - nastupa oticanje, svrbež i izraženo crvenilo kože, u ekstremnijim slučajevima slijedi trajni gubitak kose, oštećenje žlijezda lojnica, gubitak pigmenta, vidljivi ožiljci i čirevi, odumiranje tkiva.

Što je veća bila izloženost, vjerojatnije će i pacijent umrijeti od trovanja radijacijom. Umire uslijed propadanja koštane srži, infekcije i unutarnjeg krvarenja.

Jedna od direktnih posljedica zračenja pojava je tumora. Prevladava leukemija, karcinom štitnjače, dojke, pluća i žlijezda slinovnica. Moguće je da prođe čitavo desetljeće prije nego se tumori pojave kod osoba koje su u nešto blažoj mjeri bile izložene zračenju. Gotovo je 250.000 stanovnika Hirošime umrlo odmah nakon eksplozije ili u roku od pet godina od bolesti prouzročenih radijacijom.

Svakodnevno zračenje

Zračenje kojemu smo izloženi i u sigurnosti svojega doma, slažu se stručnjaci, zanemarivo je. Ipak, neke je situacije bolje izbjegavati, a primjenjivati ih ne više od jednom godišnje. Tu ubrajamo i rendgenska snimanja, tzv. CT-je (10 do 1000 mrema po snimanju), a nije zanemariv ni utjecaj prekooceanskih letova.

Na prijedlog liječnika činimo sebi golemu štetu, a da nismo ni svjesni: čak dvije trećine ovih pretraga je nepotrebno, a izlaganje izaziva rak, upozorava splitska doktorica

Oni koji su češće izloženi radioaktivnim materijalima, radnici primjerice u nuklearnim jedinicama i bolnicama, morajku paziti na godišnju dopuštenu izloženost zračenju - 50 mSv (1 Sv = 100 rem).

Ostali izvori radijacije (ne čine izravnu štetu ljudima):

- televizija (1 mrem godišnje)

- voda (3-5 mrem godišnje)

- plin u kućanstvu (9 mrem godišnje)

- mobiteli, fluorescentne lampe, kompjuteri, proizvodi od keramike i stakla, stari porculan (11 mrem godišnje)

- gnojivo (35 mrem godišnje)

- putovanje avionom (2-3 mrem za prekooceanska putovanja)

- pušenje cigareta (1300 mrem godišnje)

 

Izdvojeno

14. srpanj 2020 10:48