StoryEditorOCM
ZdravljePRONAĐEN LIJEK

Recite bok mamurluku! Ovo čudo znanosti u samo par sekundi riješit će vas svih neugodnih posljedica ‘dobrog‘ izlaska

Piše MOZAIK SD
8. ožujka 2023. - 11:33

Znanstvenici sa Southwestern Medical Centra u Teksasu stvorili su injekciju hormona koja može poništiti mamurluk, prenosi Klix.

Istraživači su do revolucionarnog otkrića došli eksperimentiranjem na miševima, kojima su prethodno dali pretjeranu dozu etanola - te su shvatili da im dozirajući faktor rasta fibroblasta 21 (FGF21) ‘prepolovljuju‘ vrijeme potrebno da se otrijezne. Ova kemikalija prirodno nastaje u jetri te šalje signale mozgu kako bi se zaštitila od negativnog efekta alkohola. 

Nakon primljenog etanola, miševi su izgubili ‘refleks ispravljanja‘, odnosno sposobnost tijela da se ispravi kada alkohol dovede do poremećaja ravnoteže. Miševima kojima je nedostajalo  FGF21 trebalo je više vremena od ostalih miševa da povrate ravnotežu.

Doktor Steven Kliewer s Univerziteta Texas Southwestern Medical Center, objasnio je da povećanje razine FGF21 u tijelu injekcijom ove kemikalije "može dramatično ubrzati oporavak od intoksikacije".

"Otkrili smo da jetra nije uključena samo u razgradnju alkohola. Također šalje hormonski signal mozgu da ga zaštiti od štetnih efekata intoksikacije, uključujući i gubitak svijesti i koordinacije", pojasnio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 04:06