Zdravljeozbiljno upozorenje

Pretjerano izlaganje suncu može dovesti do trovanja! Osjetite li ove simptome javite se liječniku, sunčanica i opekotine nisu najgore posljedice šetnje po zvizdanu...

Piše PSD
kupaci_banje36-190418

Premda već i mala djeca znaju da se nije dobro izlagati sunčevim zrakama u najtoplijem dijelu dana, neki se uporno prže i po najgorem zvizdanu. Drugi, pak, zbog prirode posla ili načina života jako sunce ne mogu izbjeći ma koliko se trudili. Jednima i drugima stoga se često dogodi da osjete ružne posljedice upijanja sunčevog zračenja pa ih zaboli glava, na koži im se pojave opekotine, primijete da su dehidrirani... Sve je to sastavni dio ljeta, pomislit će većina i nastaviti po starome, ali, kako se ono kaže, sve do jednom.

Dugotrajno pretjerano izlaganje suncu tek će kod rijetkih proći bez posljedica, upozorava dermatologinja Ashley Wentworth s poznate američke klinike Mayo, upozoravajući na simptome koje ne smijemo ignorirati jer ukazuju na mogućnost - trovanja. 'Trovanje suncem' (sun poisoning) nije termin uvriježen u medicinskoj praksi, pojašnjava Wenworth, ali se udomaćio u američkoj javnosti, a označava niz simptoma koji se javljaju zbog izloženosti UV zrakama. Dakle, sunčanica i opečena koža nisu najgore posljedice bliskog susreta sa sunčevim zrakama pa ako primijetite nešto od navedenog, obratite pažnju:

- dehidracija
- vrtoglavica
- vrućica ili zimica
- glavobolja
- ubrzano lupanje srca
- zbunjenost
- jako znojenje
- mučnina
- bol i trnci
- naticanje
- nesvjestica
-povraćanje

- Osjetite li ove simptome nakon boravka na suncu ili jakoj vrućini, javite se liječniku jer zanemarivanje u najgorim slučajevima može dovesti čak i do oštećenja organa s dalekosežnim posljedicama - upozorava dermatologinja klinike Mayo pojašnjavajući da se navedene zdravstvene tegobe mogu javiti i nekoliko sati nakon sunčanja, pa čak i tek narednog dana, zbog čega ih se često brka s virozom.

 

 

#SD LITO#SUNčANICA#TROVANJE SUNCEM