StoryEditorOCM
ZdravljeRAK KOŽE

Prema istraživanjima očekuje se da će se broj novih slučajeva melanoma povećati za 50 posto širom svijeta do 2040.

Piše MOZAIK SD
11. svibnja 2022. - 08:30

Dolaskom ljepšeg vremena svi žele izići iz zatvorenog prostora i uživati na suncu, ali treba pripaziti. Prema novim istraživanjima, očekuje se da će se novi slučajevi melanoma povećati za 50% širom svijeta do 2040. godine, uz povećanje smrtnih slučajeva od 68%.

Otprilike svaki peti rak je melanom. Podaci Međunarodne agencije za istraživanje raka procjenjuju da je u 2020. bilo 325.000 novih slučajeva melanoma i 57.000 smrtnih slučajeva.

Studija, objavljena u časopisu JAMA Dermatologie, otkrila je da je rizik od razvoja melanoma najveći u Australiji i Novom Zelandu, gdje je jedan od 20 muškaraca i jedna od 30 žena pogođena tom bolesti do 75. godine života.

Procijenjena incidencija - broj novih slučajeva tijekom određenog vremenskog razdoblja - bila je 36 puta veća u Australiji nego u mnogim afričkim i azijskim zemljama, dok je najveća stopa smrtnosti od raka kože zabilježena na Novom Zelandu.

"U osnovi, to je zbog naše uglavnom svijetle puti stanovništva koje živi u zemljama u kojima imamo vrlo visoko ultraljubičasto zračenje", rekla je koautorica studije profesorica Anne Cust s Instituta za melanom Australiju.

Cust, također zamjenik ravnatelja Centra narcisa, rekao je da list "naglašava koliko je važno napraviti promjene kako bismo mogli smanjiti utjecaj melanoma".

Institut melanoma u Australiji objavio je prošlog mjeseca izvješće u kojem poziva na dugoročna ulaganja u nacionalnu kampanju prevencije i podizanja svijesti o melanomu.

image
Shutterstock

Na temelju učestalosti melanoma u 2020. godini, autori studije procijenili su da će se zdravstveni teret raka povećati na 510.000 novih slučajeva i 96.000 smrtnih slučajeva širom svijeta do 2040. godine.

Predviđeno povećanje broja ljudi koji umiru od melanoma u narednim desetljećima uglavnom je posljedica starenja stanovništva, rekao je koautor studije profesor David Whiteman, epidemiolog s Instituta za medicinska istraživanja QIMR Berghofer.

Predsjednica Nacionalnog odbora za rak kože Heather Walker, koja nije bila uključena u studiju, rekla je da nalazi nisu iznenađujući, ali je naglasila potrebu za održivom svijesti i kampanjama prevencije. "S obzirom na to da je melanom takav rak koji se može spriječiti, mogli bismo učiniti više na globalnoj razini kako bismo poboljšali poruke prevencije", rekla je.

"Trošimo 1.7 milijardi dolara godišnje za liječenje svih vrsta raka kože u Australiji. To je najveći iznos potrošnje na bilo koju vrstu raka", rekla je Walker. "Ulaganje u prevenciju vrlo je skromno u usporedbi s njima".

Kako bi se spriječio melanom, potrebne su neke važne mjere:

- uvijek nosite kremu za sunčanje i često je nanosite

- odjeća bi trebala pokriti većinu kože koja bi mogla biti izložena ultraljubičastom zračenju

- izbjegavajte komore za sunčanje

- redovito provjeravajte kožu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2023 05:30