StoryEditor
ZdravljeBEAUOVE LINIJE

Pregledajte svoje nokte: imate li ovakva udubljena, možda ste već preboljeli koronu i oporavljate se od infekcije

Piše PSD
5. svibnja 2021. - 16:54

Tijekom pandemije koronavirusa otkriveni su brojni novi, ponekad neobični znakovi i simptomi covida-19. Stručnjaci su nedavno na noktima pojedinaca otkrili vodoravna udubljenja koja bi mogla ukazivati na to da su preboljeli covid, piše Independent, a prenosi N1.

Profesor Tim Spector, britanski epidemiolog i glavni istražitelj aplikacije Zoe Covid Symptom Study koja prati nove simptome covida, na Twitteru je objavio da bi “promjene na noktima u obliku vodoravnih udubljenja mogle ukazivati na preboljeli covid i na to da se osoba oporavlja nakon infekcije”.

U medicini su ti vodoravni nabori na noktu poznati kao Beauove linije koje označavaju stanku u rastu nokta koju je uzrokovala ozljeda ili bolest. Najčešće su benigne, a mogu biti zaostatak neke stare mehaničke povrede ili preboljele bolesti. 

Ugledni profesor rekao je da su takva udubljenja sama po sebi bezopasna i kao takva ne bi trebala izazivati zabrinutost kao izolirani simptom. Dodaje da su se u osoba koje su oboljele od covida najčešće takvi nabori pojavljivali bez dodatnih komplikacija poput osipa na koži, piše N1

Kada osnovna bolest više ne bude predstavljala problem, nokat će se oporaviti i u potpunost izrasti, govori stručnjak. 

Beauove linije nisu simptom samo preboljenog covida već mogu signalizirali i brojne druge bolesti. Primjetite li ih na svojim noktima, ne trebate to shvatiti kao siguran znak da ste bili zaraženi respiratornim virusom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 07:10