StoryEditor
ZdravljeObavijestite doktora

Popularni suplement za 'ljepotu' možda se petlja u vaše nalaze: stručnjaci upozoravaju da bi mogao poremetiti krvnu sliku, 'prikriva' i neke teže dijagnoze poput srčanog udara

Piše J. V.
7. studenog 2019. - 18:54

Suplementi biotina jedni su od popularnijih kad je riječ o onima "za ljepotu" - preporučuju se najčešće kod problema s kožom, kosom i noktima, a mnogi ih uzimaju i preventivno, na svoju ruku, kako bi poboljšali izgled.

No Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) poslala je u utorak upozorenje o potencijalnim opasnostima koje ovi suplementi mogu donijeti, točnije, pišu kako se uzimanje biotina može umiješati u laboratorijske nalaze - i to one naročito "kritične", zaključuju.

Radi se o tome da biotin svojim djelovanjem može drastično umanjiti razinu troponina, a upravo je on "ključ" u dijagnosticiranju srčanih udara. Agencija je izrazila zabrinutost osvrnuvši se na sve veći broj slučajeva u kojima je biotin poremetio krvnu sliku što je rezultiralo vrlo niskim razinama troponina, što je, dakako, bilo potpuno lažno stanje.

O ovome problemu pisalo se i ranije, 2017. godine. Agencija je tada upozorila da su određeni načini provođenja laboratorijskih testova problem uspješno anulirali, no upozoravaju ponovno da to nije slučaj kod svih načina provođenja, piše Medicine Net.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The REMEDIE (@real_remedie) on

U ponovljenom apelu, agencija upozorava srčane bolesnike koji redovito uzimaju suplemente biotina da o tome obavijeste svojeg liječnika, kao i liječnike da obrate posebnu pažnju na slične slučajeve. Pogrešno iščitavanje nalaza može biti opasno, naročito kod pacijenata koji se oporavljaju od srčanog udara.

Biotin je vitamin B7, a može ga se naći i u kompleksima vitamina B, u kapsulama multivitamina, kao i suplementima koji se reklamiraju pod nazivima "vitamini za kosu, kožu i nokte". Stoga je jako važno da o bilo kojim supelmentima koje ste odlučili uzimati, obavijestite svojega liječnika, naročito ako već imate dijagnozu.

Još uvijek ne postoji dovoljno informacija kako bi se sa sigurnošću moglo znati može li pauziranje konzumacije na neko vrijeme spriječiti "falše" rezultate, stoga se ne uzdajte u slične načine. Jedini način da budete sigurni kako je vaše uzimanje suplemenata sigurno s obzirom na vaše stanje, konzultacija je sa stručnjacima.

Ukoliko se spremate obaviti neka laboratorijska testiranja, obavezno obavijestite liječnika o svim dodacima prehrani koje uzimate, čak i ako su oni potpuno "prirodni".

Izdvojeno

13. srpanj 2020 21:11