StoryEditorOCM
Zdravljedobro proučite

Popularna dijeta topi kilograme, ali je katastrofa za vaše srce. Pogledajte što je liječnička preporuka broj 1!

Piše A.B.K.
28. travnja 2023. - 12:08

Svi znamo da je zdrav i uravnotežen život najsigurniji način održavanja normalne tjelesne težine, no ritam u kojem živimo često nas izbacuje iz te ravnoteže, kilogrami se gomilaju, a onda posežemo za vrlo restriktivnim dijetama. Neke od njih vrlo su učinkovite i uz strogo pridržavanje, kilogrami se brzo tope, no ostaju druge posljedice. Pokazalo se tako da je i iznimno popularna i prilično učinkovita ketogena dijeta povezana sa sedam dugotrajnih bolesti opasnih po život, i to nekih za koje ste možda vjerovali da vam zapravo dijeta pomaže u njihovom sprječavanju. 

Navodi se to u istraživanju objavljenom u časopisu Frontiers of Nutrition koje je ispitivalo učinke popularne keto dijete. Za one koji ne znaju, riječ je o dijeti koja drastično ograničava unos ugljikohidrata ispod 10 posto, a potiče konzumaciju visokokvalitetnih masti i umjerenih proteina. Kod takve prehrane za nekoliko dana u tijelu dolazi do ketoze - metaboličkog stanja u koje tijelo ulazi kada nema dovoljno ugljikohidrata pa proizvodi ketonska tijela iz masti te ih koristi za energiju umjesto ugljikohidrata. Takva dijeta vrlo učinkovito skida kilograme, što se može vidjeti i kod brojnih popularnih osoba i kod nas i u svijetu koje su je koristile, uključujući i bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

image
Wladimir Bulgar/science Photo Li/Science Photo Library Via Afp

Istraživanje koje je ispitivalo opće zdravstvene učinke keto dijete, pokazalo je pak -  unatoč tome što su neki zagovornici keto prehrane tvrdili da bi takva dijeta mogla smanjiti rizik od bolesti poput raka, Alzheimerove bolesti i srčanih bolesti – da je ona korisna samo kao dio sveobuhvatnog liječenja epilepsije. Keto dijeta, prema ocjeni znanstvenika donosi povećan rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, raka i Alzheimerove bolesti.

Mnogima povisuje loš kolesterol što može ubrzati zatajenje bubrega kod osoba s bubrežnom bolešću, a može biti povezana i s većim rizikom od oštećenja živčanog sustava u novorođenčadi zbog majčine prehrane s niskim udjelom ugljikohidrata.  

image
Tonci Plazibat/Cropix

U najnovijoj studiji koja je u četvrtak objavljena u časopisu Circulation tim znanstvenika koji uključuje nutricioniste, kardiologe i druge zdravstvene djelatnike potanko je analizirao različite prehrambene obrasce. I oni su zaključili kako ketogena i paleo dijeta našem srcu neće učiniti nikakvu uslugu. Analizirane su mnoge od najpopularnijih dijeta i rangirane na temelju toga koji su pristupi prehrani najbolji, a koji najgori za naše srce. Dijete s vrlo niskim udjelom ugljikohidrata trenutno mogu poboljšati određene pokazatelje metaboličkog zdravlja, poput razine šećera u krvi i triglicerida, međutim izvješće Američkog udruženja za srce navodi da su ta poboljšanja obično kratkotrajna i da dijete s vrlo malo ugljikohidrata često uzrokuju povećanje razine LDL kolesterola, što povećava rizik od srčanih bolesti.

Namjera autora je bila i da se znanstveno potkrepljenim dokazima suprotstave raširenim dezinformacijama o prehrani koje promoviraju razne knjige o dijetama, blogovi te brojne osobe po TikToku, Instagramu, Twitteru…

„Količina dezinformacija koja je procvjetala na stranicama društvenih mreža dosegla je "kritične razine", rekao je Christopher D. Gardner, voditelj studije prehrane pri Stanford Prevention Research Centeru i voditelj tima koji je napisao izvješće, prenosi The Washington Post.

Razne dijete su proučene kako bi se vidjelo koliko su usklađene sa smjernicama za zdravu prehranu srca.

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

Američko udruženje za srce dalo je najnižu ocjenu, koristeći ljestvicu od 0 do 100, upravo nekim od najtraženijih dijeta koje se naširoko promoviraju na društvenim mrežama. Riječ je o dijetama koje uključuje režime s vrlo malo ugljikohidrata poput Atkinsove i ketogene dijete (31 bod) i paleo dijete koja je dobila nešto više - 53 boda.

Mediteranska prehrana favorit za zdravo srce

Najvišu ocjenu 100 bodova dobio je tzv. DASH obrazac prehrane, koji označava "dijetetski pristup zaustavljanju hipertenzije". Ova dijeta zagovara konzumaciju povrća, voća, cjelovitih žitarica, graha i drugih mahunarki, orašaste plodove, sjemenke i nemasne mliječne proizvode, te potiče ljude da ograniče unos soli, masnog mesa, dodanih šećera i rafiniranih žitarica.

DASH dijeta i tri druge s visokim rezultatima grupirane su u ono što je Udruga za srce nazvala razinom 1. Ostale u skupini prve razine uključuju peskatarsku prehranu (92 boda), mediteransku prehranu (89 bodova) i vegetarijansku prehranu (86 bodova).

O mediteranskoj prehrani sve znamo, to su tradicionalne namirnice našeg podneblja koje se tu stoljećima konzumiraju i spremaju, a peskatarska prehrana slična je vegetarijanskoj samo što dopušta morske plodove.

image
Tonci Plazibat/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Liječnici u izvješću navode kako Atkinsova i keto dijeta imaju neke korisne značajke: ograničavaju šećer i rafinirane žitarice i potiču konzumaciju povrća bez škroba poput brokule, šparoga, lisnatog povrća i cvjetače. Ali općenito zahtijevaju ograničavanje previše zdravih ugljikohidrata koji su u skladu s prehrambenim načelima znanstvenih udruga poput graha, cjelovitih žitarica, škrobnog povrća i voća. A uključuju visok unos masnog mesa i hrane bogate zasićenim mastima.

No ipak, unatoč tome što su neke dijete dobile niske ocjene, znanstvenici zaključuju kako sve dijete imaju četiri jako pozitivne zajedničke stvari: poticale su ljude da jedu cjelovitu hranu, više povrća bez škroba, manje dodanog šećera i manje rafiniranih žitarica.

image
/Shutterstock

Smjernice udruge za srce uključuju savjete da jedete veliki izbor voća i povrća, cjelovitih žitarica poput smeđe riže, bulgura i zobi, kao i nemasne komade mesa, maslinovo ulje i plodove more, te da unosite omega-3 masne kiseline korisne za srce. Skupina preporučuje ograničavanje hrane koja je slana, slatka, visoko prerađena poput hrenovki, kobasica i narezaka ili napravljena od bijelog brašna i drugih rafiniranih žitarica kao što su bijeli kruh, bijela tjestenina, kolači, peciva...  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 23:32