StoryEditorOCM
ZdravljeTOČNO SE ZNA

Ponekad popijete ‘čašicu‘, jeste li zbog toga alkoholičar? Evo koliko se dnevno može popiti da nije štetno za zdravlje

Piše MOZAIK SD
21. veljače 2023. - 20:34
‘Najtežim ovisnicima mala količina može uzrokovati stanje teškog pijanstva a da su u početku razvoja tog tipa ovisnosti mogli popiti i deseterostruke količine i ravno hodati‘ (ilustracija)Peter Parks/AFP

Pijenje alkohola odavno je oglašeno društvenim zlom, pa i u Hrvatskoj. Međutim mnogi ljudi ne znaju treba li potpuno apstinirati od pijenja alkohola ili ga se može povremeno konzumirati ili kolika količina je potrebna da netko bude proglašen alkoholičarem.

Na ta pitanja odgovorio je poznati hrvatski stručnjak za ovisnosti, neuropsihijatar dr. Slavko Sakoman.

"Odrasle zdrave osobe mogle bi dnevno bez štete popiti količinu alkohola koje sadrži npr. dva decilitra vina (muškarci) i jedan decilitar vina za žene, čiji je organizam manje genetski otporan na alkohol i treba im pet godina kontinuiranog prekomjernog pijenja da se razvije alkoholizam, dok muškarcima treba oko deset. Popiti po bocu piva uz ručak ili u subotu navečer sedam boca, nije isto. Nakon svakog teškog pijanstva čovjek jednostavno rečeno postaje gluplji, jer visoka koncentracija alkohola nepovratno ubije na milijune najpametnijih stanica mozga i uništi nebrojene među-neuronske konekcije", kaže dr. Sakoman, piše Ordinacija.

image

Ženski organizam manje je genetski otporan na alkohol

AFP

Poznati neuropsihijatar kritički se osvrnuo i na "kulturu pijenja" u Hrvatskoj koja ima oko 200.000 alkoholičara i otprilike još toliko onih koji piju prekomjerno, čemu pridonosi i težak društveni kontekst s pandemijom Covida, ratom u Ukrajini i ekonomskom krizom.

- "Početniku" zbog niske tolerancije i vrlo mala količina alkohola može jako udariti u glavu. No i najtežim ovisnicima, ako su u onoj zadnjoj fazi pada tolerancije, mala količina može uzrokovati stanje teškog pijanstva a da su u početku razvoja tog tipa ovisnosti mogli popiti i deseterostruke količine i ravno hodati, rekao je prof. Sakoman i dodao da maloljetne osobe uopće ne bi smjele piti, od čega ih trebaju zaštititi obitelj, škola i država, piše Ordinacija.

Ovako jasno postavljene činjenice korisne su da se čovjek pronađe u količinama alkohola koje ispija i da se jasno odredi je li alkoholičar ili nije. Tolerancija sredine na pijenje pri tome je nažalost otežavajući faktor umjesto da upozori da alkohol nikako ne može biti rješenje.

image

Dr. Slavko Sakoman: Popiti po bocu piva uz ručak ili u subotu navečer sedam boca, nije isto

Tonči Plazibat/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 14:52