StoryEditorOCM
ZdravljeZAŠTO NE

Plavu tableticu zamijenite jesenskom supernamirnicom! Stručnjaci tvrde - erekcija zagarantirana

Piše Nina ČIČA/Živim
20. listopada 2023. - 08:14

Popularni jesenski plod krcat je nutrijentima koji mogu pomoći u prevenciji povišenog krvnog tlaka, jednog od najvećih uzročnika erektilne disfunkcije. Stručnjaci pojašnjava da bundeve obiluju kalijem koji pomaže u neutraliziranju štetnog učinka natrija na krvni tlak. Poznato je da polovica muškaraca u dobi od 40 do 70 godina pati od erektilne disfunkcije koja otežava postizanje i održavanje erekcije. A povremeno erektilnu disfunkciju mogu izazvati i stres, umor i previše alkohola. No, erektilna disfunkcija može biti i znak nekih ozbiljnijih problema ako je prisutna redovito, a među njima je svakako povišen krvni tlak. Naime, muškarci s hipertenzijom imaju dvostruko veći rizik za pojavu erektilne disfunkcije jer ona smanjuje dotok krvi u njihove genitalije. Kalij pomaže u snižavanju krvnog tlaka jer smanjuje štetan učinak natrija iz soli u krvi. Natrij povećava krvni tlak, no što više kalija unosite prehranom, to više natrija ćete izlučiti mokraćom. S druge strane, prekomjeran unos kalija može biti opasan za osobe s bubrežnim bolestima, piše Živim.

- Previše kalija može biti štetno za bubrežne bolesnike jer se smanjuje sposobnost bubrega da uklanjaju kalij iz krvi te može doći do prekomjernog taloženja kalija - pojašnjavaju stručnjaci.

image
Shutterstock

Preporuka je da se ne unosi više od 3.500 mg kalija dnevno, a standardna porcija bundeve narezane na kockice sadrži oko 394 mg kalija. Osim toga, bundeva pomaže i u jačanju prirodnog obrambenog sustava organizma jer sadrži beta karoten, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, te vitamin C. Ti nutrijenti potiču stvaranje bijelih krvnih stanica te nas tako štite od bolesti i infekcija tijekom zimskih mjeseci. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Food Biochemistry pokazalo je i da konzumiranje sjemenki bundeve povećava u tijelu razinu kemikalija koje su povezane s nastankom erekcije. Znanstvenici su testirali štakore kako bi otkrili na koji način konzumacija sirovih i pečenih sjemenki utječe na razinu dušikovog oksida u njihovom tijelu. Ta kemikalija pomaže u širenju krvnih žila te tako omogućuje da veća količina krvi dođe u penis. To je zapravo ključan element principa po kojem Viagra djeluje: naime taj lijek pomaže u stimulaciji enzima koji povećavaju proizvodnju dušikovog oksida. Istraživanje je pokazalo da su štakori koji su hranjeni sjemenkama bundeve imali višu razinu dušikovog oksida od onih koji ih nisu konzumirali, a najveći učinak je uočen kod štakora koji su hranjeni prženim sjemenkama bundeve.

Dr. Seun Akomolafe sa Sveučilišta Ekiti u Nigeriji kaže da je ova studija pokazala da se prženjem može poboljšati antioksidanta aktivnost sjemenki bundeve i ključnih enzima za erektilnu funkciju. Zaključuje da je stoga, barem za muškarce, korisnije konzumirati pržene sjemenke bundeve nego svježe, piše Živim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:06