StoryEditorOCM
ZdravljeKONTRAINDIKACIJE

Pazite! Ovih 5 namirnica poništava ili opasno pojačava učinak lijekova koje većina uzima svaki dan! Rizik je ozbiljan

Piše MOZAIK SD
10. srpnja 2024. - 12:11

Vjerojatno već znate da određene vrste lijekova nije dobro kombinirati, ali jeste li znali da postoje namirnice koje se ne smiju kombinirati s nekim lijekovima?

Prije nego započnete s novom terapijom, razgovarajte s liječnikom ili ljekarnikom koje biste namirnice trebali izbjegavati dok uzimate lijek, piše Ordinacija.hr.

1. Grejp

Ovaj agrum mijenja način na koji određene stanice u vašim crijevima prihvaćaju i prenose lijekove kroz vaše tijelo.

Grejp može negativno djelavati na učinak više od 50 lijekova, na način da nekim lijekovima oslabi učinak, a drugima pojača. Među ostalim lijekovima to su feksofenadin protiv alergija ili atorvastanin za snižavanje razine kolesterola u krvi.

Uobičajeni lijekovi koje ne treba uzimati s grejpom: lijekovi za kolesterol, tablete za snižavanje krvnog tlaka, lijekovi za srčani ritam, antiinfektivna sredstva, većina antidepresiva i lijekova protiv anksioznosti, razrjeđivači krvi, lijekovi protiv bolova.

2. Mlijeko

Mlijeko otežava djelovanje nekih anitibiotika u vašem tijelu. Glavni krivci za to su minerali u mlijeku, poput magnezija i kalcija te protein kazein. Uzimate li antibiotike, informirajte se o tome koju hranu i pića ne biste smjeli konzumirati tijekom terapije.

3. Čokolada

Ova omiljena namirnica, osobito tamna čokolada, mogla bi oslabiti učinak lijekova koje uzimate za smirenje ili spavanje, poput zolpidema. Također, čokolada može pojačati učinak određenih stimulansa, na primjer metilfenidata (Ritalin).

Ukoliko liječite depresiju MAO inhibitorima, u kombinaciji s čokoladom ovaj bi lijek mogao povisiti vaš krvni tlak do opasnih vrijednosti, upozorava Ordinacija.hr.

4. Kava

Kava može oslabiti učinak antipsihotika poput litija i klozapina, a pojačati učinak i nuspojave nekih drugih lijekova. 

Na toj listi nalaze se aspirin, epinefrin (koristi se za liječenje ozbiljnih alergijskih reakcija) i salbutamol (u obliku inhalatora za bolesti dišnih putova). Također, kava može otežati vašem organizmu iskorištavanje željeza koje ste unijeli u organizam.

5. Brokula

Uzimate li vafarin – lijek koji sprečava nastajanje krvnih ugrušaka – vodite računa o tome koliko vitamina K unosite u organizam. Naime, vitamin K može ovaj lijek učiniti manje efikasnim i tako povećati opasnost od nastajanja krvnog ugruška.

Brokula, prokulice, kelj, peršin i špinat najveći su izvori ovog vitamina, piše Ordinacija.hr.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. srpanj 2024 12:17