Možete bez grižnje savjeti uživati u rotkvicama s obzirom na to da na 100 g sadrže jedva 10 do 12 kalorija. No, one su i prave male nutritivne bombice jer obiluju vitaminom C, vitaminom B, željezom, vitaminom K, magnezijem i cinkom, a sadrže i glukozinolate, spojeve koji sadrže sumpor i imaju protuupalna i antioksidativna svojstva. Rotkvice organizam opskrbljuju i sulforafanima, fitokemikalijama koje imaju sposobnost smanjenja rizika za rak jer štite stanice od oštećenja DNK, piše Živim.
One su i prijatelji srca zbog drugih dragocjenih biljnih tvari, poput antocijanina, koje sadrže, a koji pomažu u smanjenju upale i oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom, procesom koji ima ključnu ulogu u razvoju srčanih bolesti, posebice hipertenzije i ateroskleroze. Bogatstvo antioksidansa pomaže u zaštiti tjelesnih stanica od oštećenja koja nastaju kao posljedica starenja ili nezdravog života, a prema nekim istraživanjima rotkvice sadrže i protugljivičnu tvar (RsAFP2) koja može biti učinkovita protiv Candide albicans. Naposljetku, rotkvica je pravi melem za jetru i probavu jer potiče lučenje probavnih sokova, a naročito žuči koja pomaže u probavi te u metabolizmu masti, a ujedno i uklanja toksine i otpadne tvari iz jetre.