StoryEditorOCM
Zdravljevažna žlijezda

Ovo je hrana koju voli vaša štitnjača: liječi je i čuva. A ovu drugu bolje zaobiđite u širokom luku

Piše A.B.K.
21. kolovoza 2024. - 18:49

Štitnjača proizvodi hormone koji utječu na gotovo svaki organ u tijelu, od rada srca i tjelesne temperature do probave, regulira metabolizam, raspoloženje, spavanje, koncentraciju, disanje, suhoću kože i još mnogo toga.

Kada štitnjača pravilno radi, oslobađa hormone u krvotok, kao što su trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), no vrlo često dolazi do disbalansa jer proizvodi previše ili premalo hormona. Uzrok mogu biti bolesti poput hipotireoze, hipertireoze i Hashimotove bolesti. Hipotireoza je sindrom usporenog metabolizma koji se javlja kao posljedica slabljenja funkcije štitnjače. Kod ove bolesti, štitnjača više nije u stanju sintetizirati i lučiti dovoljnu količinu hormona T4 i T3 koja je organizmu potrebna za održavanje uredne metaboličke aktivnosti. Upravo su hormoni štitnjače T4 i T3 jedni od najvažnijih i svakako najmoćnijih regulatora metabolizma gotovo svih tkiva i organa u našem tijelu. 

Uobičajeni simptomi kliničke hipotireoze su svi povezani s hipometabolizmom. Najčešće uključuju umor, malaksalost, pad koncentracije, pospanost, usporenu probavu, oticanje u području lica i ekstremiteta, opadanje kose, porast tjelesne težine. 

Budući da ova leptirasta žlijezda utječe na mnoge funkcije tijela, važno je jesti hranjive namirnice koje održavaju  njezino zdravlje. 

Dijetetičari i nutricionisti su naveli koje namirnice mogu poboljšati zdravlje štitnjače, kao i one koje je najbolje izbjegavati.

Brazilski oraščići 

Štitnjača dosta voli i troši selen, a njega ima u brazilskim oraščićima. No pripazite na količine! Brazilski oraščići jako su ukusni i hranjivi. Sadrže veliki udio masti, pa ih je najbolje čuvati u hladnjaku da se ne pokvare. Količina od 28 grama brazilskih oraščića sadrži 185 kalorija, četiri grama proteina, tri grama ugljikohidrata i dva grama vlakana (što je 8 posto RDA – preporučene dnevne količine) te osigurava 5 posto RDA kalcija i 4 posto željeza.

image
/Shutterstock

No, budite oprezni kod njihove konzumacije jer sadrže više selena nego bilo koja druga namirnica. Udio toga elementa u tragovima toliko je visok da se, ako ih često jedete, možete otrovati. Dokle god povremeno konzumirate samo nekoliko, brazilski oraščići su dobar izvor hranjivih tvari, vitamina i nezasićenih masti.

Nedostatak selena, pak, može uzorkovati i anksiozne poremećaje, astmu, depresiju, srčane bolesti, reumatoidni artritis…

Jaja

Top namirnica za štitnjaču su i jaja koja su odličan izvor vitamina B12. Ona također sadrže selen, te jod i tirozin, esencijalnu aminokiselinu koja je građevinski blok hormona štitnjače. 

image
/Shutterstock

Govedina

Govedina nije samo izvrstan izvor proteina, željeza i vitamina B12, već je i sjajan način za dobivanje doze cinka. Esencijalni mineral, cink, pomaže u borbi protiv infekcija, stvara DNK i igra važnu ulogu u zdravlju štitnjače, prema istraživanju iz 2023. objavljenom u Frontiers in Endocrinology.

Lisnato, zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće bogato je antioksidansima i vitaminima B. Postoji osam različitih vitamina B, a lisnato zeleno povrće, poput špinata, sadrži gotovo sve od njih.

Antioksidansi pomažu da se štitnjača zaštiti od oksidativnog stresa, a vitamini B igraju ulogu u metabolizmu energije i funkciji štitnjače. 

image
/Shutterstock

Najgore namirnice za štitnjaču

Soja

Namirnice od soje, poput tofu sira, edamamea i sojinog mlijeka, imaju mnoge zdravstvene prednosti.

Međutim, sojine namirnice mogu ometati lijekove za štitnjaču koji se koriste za liječenje hipotireoze.

Zato se preporučuje konzumiranje soje najmanje sat vremena nakon uzimanja lijeka, što vašem tijelu daje dovoljno vremena da u potpunosti apsorbira lijek.

Kofein

Kava i druga kofeinska pića, poput energetskih napitaka i čaja, mogu pogoršati neke simptome hipertireoze te uzrokovati anksioznost i ubrzane otkucaje srca.

Sirove kupusnjače poput brokule, cvjetače, kelja pupčara, kelja i kupusa, kada je sirovo, sadrži goitrogene koji mogu utjecati na funkciju štitnjače.

Kuhanje ovog povrća pomaže da se smanji goitrogen i čini ih boljom opcijom za one s hipotireozom.

image
/Shutterstock
image
/Shutterstock

Namirnice bogate dodanim šećerom

Postoji veza između dijabetesa i poremećaja štitnjače, kaže pregled objavljen u časopisu “Diabetes & Metabolism Journal 2022.”, stoga je važno izbjegavati namirnice koje uzrokuju promjenu razine šećera u krvi.

Trans-masti

Trans-masti mogu se naći u namirnicama poput kokica za mikrovalnu pećnicu, rashlađenih tijesta, pržene hrane, margarina i komercijalnih grickalica. Trans-masti utječu na način komunikacije mozga i štitnjače.

Zato mnogi koji ih konzumiraju mogu patiti od moždane magle i drugih kognitivnih problema.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. rujan 2024 20:00