StoryEditor
ZdravljeNEMOJTE GA ZANEMARITI

Ovaj dio tijela najčešće 'ne doživljavamo', ali kad zaboli to može biti ozbiljan simptom: evo u kojim slučajevima se hitno trebate javiti liječniku

Piše I. P.
24. listopada 2019. - 21:29
shutterstock_406968439

Pupak je dio tijela o kojem malo tko vodi računa, osim osoba koje imaju piercing ili mama koje brižljivo pregledaju još svježi ožiljak na nježnom dječjem trbuhu nakon uklanjanja pupkovine. No, što kad on zaboli?

Mnogo je vrsta bolova koje možemo osjetiti u području pupka, mogu biti prolazni, oštri ili tupi, nekada se šire u druge dijelove tijela. Ako ste osjetili bilo koji od ovih simptoma, nemojte ih zanemariti jer postoji nekoliko mogućih razloga zašto se bol javlja. 

Bol u pupku uvijek je povezana s nekim drugim stanjima, a uzroci mogu biti različiti. Bol se često javlja nakon operativnih zahvata, možda ju uzrokuju bezopasne stomačne tegobe, a može biti povezana i s gastroenteritisom, Chronovom bolešću i drugim stanjima.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Raven's Cave Piercing Studio (@ravens_cave) on

 

Bruh, zatvor ili probavne smetnje

Ako osjetite probadajuće bolove koji se pojačavaju pri naporima ili kašljanju, možda je riječ o bruhu. Opipajte područje oko pupka, ako osjetite izbočinu, to je najčešći simptom. Bruh nastaje kad dio crijeva ili masnog tkiva probije slabe točke trbušnih mišića. Obično se bruh operira, no čim primijetite ove simptome, otiđite liječniku.

Zatvor također može uzrokovati bolove u području pupka. Budući da dosta ljudi ima problem sa tvrdom stolicom, važno je promijeniti način prehrane i obogatiti ju vlaknima i tečnijom hranom. Zatvor koji traje više od dva mjeseca ozbiljan je problem i zahtijeva liječenje.

Probavne smetnje često izazivaju bolove na području iznad pupka. Izbjegavajte masnu hranu koja ih najčešće uzrokuje. Preporučuje se i da jedete sporije, to bi vam olakšalo tegobe.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The High Life (@thehighlyff) on

 

Kada je vrijeme za posjetu liječniku?

Ako vas bolovi bude noću, a prate ih drugi simptomi poput povraćanja i krvave stolice, obavezno se konzultirajte s liječnikom. Moguće je da se radi o čiru, upali crijeva ili slijepog crijeva. 

Uglavnom se ne radi o ozbiljnim zdravstvenim problemima. Kako god, svoje sumnje najbolje je povjeriti liječniku. Nekim ljudima simptom će nestati regulacijom prehrane, ali u nekim slučajevima, bol u pupku može upućivati na ozbiljan zdravstveni problem.

Izdvojeno

12. srpanj 2020 00:26