StoryEditor
ZdravljeNa tisuće dijagnoza

Ova navika povezuje se s obolijevanjem od nekoliko vrsta raka, ali o tome se šuti: društveno je prihvaćena, pa rijetki znaju uopće da su u opasnosti

Piše J. V.
18. srpnja 2019. - 17:52

Upozorenja zdravstvenih djelatnika i kampanje protiv pušenja govore dovoljno o toj navici i bez spominjanja ostalih činjenica koje se vežu uz nju. Upravo pušenje izaziva više od 90% slučajeva raka pluća, piše Health.

No postoji i jedna o kojoj se rijetko govori, a mogla bi biti podjednako opasna za ljudsko zdravlje. Ne samo da će vas rijetko koji liječnik na to upozoriti, već se povremeno "uživanje" u alkoholu ne gleda prijeko ni u ostalim društvenim situacijama. Alkohol je sastavni dio proslava i druženja, pireva i slavlja rođendana, čak i poslovnih sastanaka.

Pa iako većina ljudi opasnosti vezane uz alkohol povezuje s pretjerivanjem u količini, bolestima jetre i nesrećama nastalima zbog vožnje u pijanom stanju, već i i samo povremeno pijenje alkoholnih pića povećava rizik obolijevanja od nekoliko vrsta raka, piše Health.

Rak grla, jednjaka, debelog crijeva, jetre i dojki povezuju se zasad s konzumacijom alkohola, a ACS (The American Cancer Society) prenosi i rezultate nekih istraživanja prema kojima se vezuje i uz rak gušterače i rak želuca.

'Kako je moguće?'

Liječnica Sarah Cate u njujorškoj Mount Sinai bolnici kaže za Health kako su njeni pacijenti većinom šokirani kad im kaže za vezu između alkohola i obolijevanja od raka. "Kako je to moguće ako poznajem neke koji i do tri puta tjedno piju nakon posla?!", pitaju je.

No ono što se dosad zna je da se 5-11% slučajeva raka dojke u Velikoj Britaniji dovodi u izravnu vezu s alkoholom, a u Americi čak 16% njih. "To znači da alkohol sam može igrati ulogu u gotovo 53.000 dijagnoza", objašnjava liječnica Susan Gapstur.

Pa iako je statistika porazna, samo 20% žena uopće zna da se konzumacijom alkohola izlažu ikakvom zdravstvenom riziku, a pogotovo onome "najgorem".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Simon Woodward (@s_woodward_photography) on

Ne trebate biti ovisnik kako biste se doveli u opasnost. Alkohol podiže razinu estrogena, a naročito je opasan za one žene koje ne konzumiraju dovoljnu količinu B-vitamina u svojoj prehrani. 

O tome koliko je rizična rekreativna konzumacija alkohola svjedoči možda najbolje ova usporedba: pijenje jedne boce vina tjedno povećava rizik obolijevanja od raka u istoj količini kojoj to čini 10 cigareta tjedno.

Stručnjaci kažu i kako je pod hitno potrebna promjena u društvu koje je uljuljkano u uvjerenju da je pijenje alkohola "u redu" i kako nikome ne šteti čaša vina nakon ručka. Nitko ne spominje ni činjenicu da su to češće dvije čaše, a i ne zbraja količinu koju popiju u tjedan dana, tvrde.

Potrebne su i kampanje poput onih protiv pušenja koje bi upozorile ljude koji su uopće rizici ovoga "hobija".

Izdvojeno

11. srpanj 2020 15:08