StoryEditorOCM
ZdravljeU PRIRODI JE SPAS

Ova biljka efikasno pomaže kod erekcije i budi seksualnu želju! Stres, alkohol i kofein mogu sniziti libido

Piše Živim.hr
20. svibnja 2024. - 07:30

Problemi s erekcijom, pad seksualne želje, pad razine testosterona... mnogo je boljki rezerviranih samo za muškarce. Priroda i tu može u velikoj mjeri pomoći.

Istraživao se, primjerice, učinak piskavice, popularne ljekovite biljke koja se koristi i u kulinarstvu. Studija na 30 muškaraca koji su četiri puta tjedno išli na trening snage ispitivala je učinak dnevnog uzimanja 500 miligrama ekstrakta piskavice. U usporedbi s onima koji su uzimali placebo, ispitanicima se značajno povećala razina testosterona, kao i razina snage, a pojačao se gubitak masnog tkiva. Istraživanje na 60 zdravih muškaraca koji su tijekom šest tjedana uzimali svaki dan po 600 mg suplementa s ekstraktom piskavice i mineralima pokazalo je da im se poboljšao libido, seksualna izvedba i snaga, piše Živim.hr.

Veća studija, na 120 zdravih muškaraca koji su uzimali jednaku količinu suplementa tri mjeseca, pokazala je poboljšanja u postizanju i održavanju erekcije, ali i češće spolne odnose te više razine testosterona. U svim ovim istraživanjima korišten je ekstrakt piskavice, nema dokaza da je piskavica kao namirnica ili kao čaj jednako učinkovita.

Ne postoji standardizirana preporuka za dozu piskavice, tako da vam stručnjaci mogu pomoći da odredite količinu te koliko dugo trebate uzimati dodatke piskavici.

image
Shutterstock

Kako konzumirati piskavicu?

Ako koristite sjemenke piskavice, namočite ih preko noći da omekšaju

Koristite ju u jelima koja se dulje kuhaju kako bi se okus u "primio"

Dodajte smrznute ili osušene listove piskavice u umake, curry i jela od povrća

Sjemenke piskavice možete natopiti u kipućoj vodi te tako pripremiti čaj od ove biljke

Impotencija i gubitak libida

Stres, preopterećenost, alkohol i pretjerivanje s kofeinom mogu utjecati na snižavanje libida. Uzroci mogu biti i fizički. Glavni simptomi su smanjeno zanimanje za seks, teškoće u postizanju i održavanju erekcije, preuranjena ejakulacija. Ovdje mogu pomoći afrodizijačke biljke. Damiana (lat. Turnera diffusa var. aphrodisiaca) afrodizijak je i antidepresiv, podiže raspoloženje i stimulira seksualnu izvedbu. Koristi se nadzemni dio biljke, kao čaj, u tabletama ili tinkturama. Čaju od damiane možete dodati klinčić, sabal palmu ili ashwagandhu.

Ako je problem preuranjena ejakulacija, pomoći može čaj od verbene (željezarke). Korijen ashwagandhe (lat. Withania somnifera) je afrodizijak, pomlađuje, poboljšava seksualnu izvedbu i pruža dobrobit cijelom organizmu. Prah ashwagandhe može se umiješati u toplo mlijeko zaslađeno s malo šećera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 06:06