StoryEditor
Zdravljesmrt u kolijevci

Otkriven uzrok jezive bolesti koja odnosi živote tisuća djece: napokon utvrđeno zbog čega bebe iznenada umiru u snu, ispituje se učinkovitost lijeka koji bi mogao spriječiti SIDS

Piše T.S.M.
11. listopada 2019. - 14:06
beba1

Sindrom iznenadne dojenačke smrti (Sudden Infant Death Syndrome, odnosno SIDS) najčešći je uzrok smrti djece u dojenačkoj dobi. Pogađa djecu od 2. tjedna do navršene prve godine, no najčešće se događa između 2. i 4. mjeseca života djeteta, uvijek za vrijeme sna i češće tijekom zimskih mjeseci.

Zbog čega dolazi do 'smrti u kolijevci', kako se još naziva ovaj jezivi sindrom od kojeg godišnje umiru tisuće djece, većinom dječaka, dugo nitko nije uspio utvrditi, no čini se da su znanstvenici ipak uspjeli odgonetnuti što ga uzrokuje, o čemu su izvijestili javnost u novom izdanju Nature Communications.

Uzrok sindroma iznenadne smrti je genetski, vjeruje prof. Hannele Ruohola-Baker čiji je tim s Medicinskog fakulteta sveučilišta Washington proveo istraživanje. Zbog mutacije gena HADHA, utvrdili su Ruohola-Baker i njen tim, novorođenčad ne može metabolizirati lipide iz mlijeka jer im nedostaje enzim koji razbija molekule mliječne masti.

Uslijed toga u tijelu djeteta nastaju nakupine lipida koje, između ostalog, remete srčane funkcije. U konačnici, kod djece u dobi od nekoliko mjeseci dolazi do iznenadne smrti od zastoja rada srca.

Prof. Ruohola-Baker i njene kolege vjeruju da će se genetskim testiranjem roditelja moći utvrditi rizik od mutacije spomenutog gena u novorođenčadi, a već ispituju mogućnost primjene lijeka koji se koristio za druge probleme u radu srca na djecu kojoj zbog genetske mutacije prijeti smrt od SIDS-a.

Preporuke za prevenciju

Temeljem brojnih epidemioloških studija izrađene su preporuke o prevenciji koje je objavila udruga američkih pedijatara, American Academy of Pediatrics:

- Preporučuje se spavanje na leđima, na tvrdoj podlozi

- Preporučuje se spavanje u sobi s roditeljima, ali u svom krevetu

- Ne savjetuje se držanje mekanih predmeta u krevetiću, kao ni nezategnute posteljine

- Preporučuje se izbjegavanje izlaganja duhanskom dimu za vrijeme trudnoće i nakon poroda

- Savjetuje se izbjegavanje alkoholnih pića i zabranjenih lijekova za vrijeme trudnoće i nakon poroda

- Preporučuje se dojenje

- Dopuštena je uporaba dude varalice kod uspavljivanja

- Preporučuje se izbjegavati pregrijavanje prostorija

 

Izdvojeno

01. kolovoz 2020 14:26