Zdravljedirektna veza

Otkriven neočekivani uzrok ćelavosti: da sada se smatralo da geni imaju ključnu ulogu zbog gubitka kose, ali pripazite, ovi faktori iz okoliša itekako su odgovorni za njeno ispadanje

Piše M.Dr.
20. listopad 2019. - 01:15

Jedna od najvećih boljki muškaraca svakako je gubitak kose. Žene se isto susreću s ovim problemom, ali u manjoj mjeri.

Uzroci gubitka kose su nejasni. Iako istraživači smatraju da geni igraju ključnu ulogu, ostaje veći broj nepoznatih faktora iz okoliša koji isto tako mogu povećati rizik od gubitka kose, piše  cosmeticsbusiness.com.

Konačno otkriven lijek protiv ćelavosti?! Britanci ga već testiraju u laboratorijima, tvrde da će biti revolucija za sve one koji pate za bujnom kosom

Novo istraživanje je zagađenje smatralo potencijalnim pokretačem gubitka kose a ono što je posebno važno, rasvjetljava mehanizam koji može objasniti kako zagađenje zraka uzrokuje gubitak kose.  

Gubitak proteina za rast kose

Hyuk Chul Kwon iz 'Future Science Research Centre' iz Republike Koreje, vodeći je autor studije koju je tim predstavio na 28. kongresu Europske akademije za dermatologiju i venerologiju (EADV), održanom između 9. i 13. listopada u Madrid.  

Izložili su stanice s ljudskog tjemena različitim koncentracijama prašine i čestica dizela, a onda su nakon 24 sata testirali uzorke da bi vidjeli kako je to utjecalo na specifične proteine u stanicama. Saznali su da prisutnost prašine i čestica dizela smanjuje razinu proteina odgovornog za rast kose.

Studija je ustanovila da izloženost istim česticama smanjuje i razinu proteina odgovornih za zadržavanje kose, ovisno o dozi zagađenih čestica - ili drugim riječima - veća zagađenost znači i veći gubitak proteina za rast i zadržavanje kose.

- Dok je veza između zagađenosti zraka i bolesti poput raka, bolesti pluća i kardiovaskularnih bolesti već utvrđena, bilo je jako malo studija o tome kako zagađenje utječe na ljudsku kožu, a pogotovo kosu.

Naše istraživanje objašnjava kako zagađenje djeluje na folikule kose i pokazuje direktnu vezu između zagađenja i gubitka kose - rekao je  Hyuk Chul Kwon.

 


 

 

 

 

  

 

#ćELAVOST#ZAGAđIVAčI IZ ZRAKA