ZdravljeDok se drugi kupaju

Osjećate se baš loše, a sve pripisujete ljetnoj prehladi? Ova dva simptoma ruše vam svaki argument, a uz jedan 'trik' možete skužiti da je ipak nešto ozbiljnije

Piše J. V.

Uživanje na plaži pod suncem i praćakanje u moru može pokvariti tek jedan nezgodan detalj, uz to i totalno neočekivan po ovim vrućinama. Prehlada, kojoj se malo tko nada u srpnju, uistinu tada i je rjeđa pojava, ali ne i nemoguća. 

A ako ste se probudili sa dobro poznatim simptomima, začepljenim nosom i kihanjem, vrlo je moguće da ste "uhvatili" prehladu, no može se isto tako raditi i o alergiji, piše Popsugar.

"Kihanje i začepljen nos glavni su simptomi prehlade, ali i alergija", objašnjava Lakiea Wright, liječnica specijalizirana za imunologiju i unutarnju medicinu. "Budući da imaju slične simptome, ljudi često ni ne znaju što ih je točno 'uhvatilo'", dodaje.

Kao glavnu razliku navodi ovo: "Simpromi prehlade mogu se pogoršati", kaže, a tako je gotovo u pravilu. Ipak je riječ o tome da se tijelo bori s infekcijom, a ne s alergenom. Sljedeće pak simptome liječnica rjeđe povezuje sa sezonskim alergijama:

- temperatura

- glavobolja i bol u mišićima

- curenje nosa

"Alergije najčešće kao posljedicu imaju tek začepljenje ili prozirni sekret iz nosa, dok zelena i žuta sluz znači gotovo uvijek prehladu", objašnjava ovu stavku.

- kašalj

"Alergije obično izazivaju suhi kašalj. Nastaje kao izravna reakcija na nešto na što ste osjetljivi. Kašalj prouzrokovan pak prehladom 'mokriji' je, a izaziva ga nakupljena slina koje se vaše tijelo pokušava riješiti.

No ono što bi vam moglo riješiti prehlada/ alergija dilemu trajanje je vaše boljke. 

"Simptomi prehlade obično traju desetak dana. Simptomi alergije mogli bi trajati nekoliko tjedana, ovisno o sezoni i okruženju", objašnjava Wright.

Stoga biste, ukoliko simptomi ne prolaze, trebali potražiti liječničku pomoć. Jedan od razloga je i sljedeći: alergije iscrpljuju i oslabljuju imunitet, stoga vas i čine podložnijima razvijanju bolesti, naročito - prehlade.

"Alergije čine naše membrane propusnima, a one nas inače štite od vanjskih utjecaja. Stoga je i virusima lakše prodrijeti u naš sustav", zaključuje Wright i šalje sve one sa simptomima koji su se "razvukli" u liječnika.

#ALERGIJE#LJETNA PREHLADA